Tekno Takip

Tekrar faaliyete geçen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile üç yeni parçacık daha keşfedildi

Şinasi Kaya: Tekrar faaliyete geçen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile üç yeni parçacık daha keşfedildi 1

CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndaki fizikçiler, dev makinenin tekrar çalıştırılması ile birlikte kuarkların nasıl birbirine bağlandığını ortaya çıkarmaya yardımcı olabilecek üç egzotik parçacık keşfettiklerini duyurdular.

Bu parçacıklardan biri pentaquark (beş kuarktan oluşan bir hadron) ve diğer ikisi tetrakuark. Parçacıklar, CERN’deki LHCb Collaboration tarafından, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın bir bölümünde 5,600 tonluk bir detektör kullanarak, madde ve antimadde arasındaki farklar araştırılırken bulundu.

Geçen yıl, şimdiye kadar bulunan en uzun ömürlü egzotik madde parçacık olan ilk çift çekici tetrakuark bulunmuştu. Yeni keşfedilen parçacıklar, egzotik parçacıklar listesine eklendi.

LHCb fizik koordinatörü Niels Tuning, bir CERN yayınında “Ne kadar çok analiz yaparsak, o kadar çok egzotik hadron türü buluruz” dedi. 1950’lerde hadronlardan oluşan bir “parçacık hayvanat bahçesi” keşfedilmeye başlandı ve nihayetinde 1960’larda geleneksel hadronların kuark modeli ortaya çıktı.

Hadronlar, kuarklardan ve antikuarklardan oluşuyor ve güçlü bir şekilde etkileşime giren atom altı parçacıklar. Bildiğiniz proton ve nötronların her ikisi de hadron ve her biri üç kuarktan oluşuyor.

Kaynak:  Chip

Exit mobile version