Tekno Takip

Tesla Model S ve Model X’e Artırım Geldi

Şinasi Kaya: Tesla Model S ve Model X'e Artırım Geldi 3

Popüler elektrikli otomobil üreticilerinden Tesla, geçtiğimiz hafta 2023’ün ilk çeyreğine ilişkin mali durum raporunu yayınladı. Bu rapora göre şirketin satışları arttı ancak karlılığı azaldı. Bunun nedeni, 2023 yılının başından beri araç fiyatlarına indirim yapılmasıydı. Gelen son haberler, Tesla’nın bu durumu az da olma kurtarmak için ne yapmaya karar verdiğini gözler önüne seriyor.

Tesla, Model S ve Model X’in fiyatlarına sessiz sedasız zam yaptı. 2.500 dolarlık bu zam, Model S’in başlangıç fiyatını 87 bin 490 dolara, Model X’in başlangıç fiyatını 97 bin 490 dolara çıkardı. Ancak her iki model de 2023’ün ilk gününden daha ucuz. 2023’ün ilk gününden beri yapılan indirimler, bu son zamla bile fiyatları eski haline getirmedi.

Zam yapılan modellerin satış oranı, tüm satışların yüzde 2,5’ine denk geliyor

Tesla Model X ile Tesla Model S’e neden zam yapıldığına ilişkin herhangi bir açıklama yok. Şirket, böyle bir kararla karlılık oranını artırmayı hedefliyor gibi görünüyor. Ancak burada da şöyle bir durum söz konusu: Tesla, 2023’ün ilk çeyreğinde sadece 10 bin 695 adet Model X ve Model S satışı gerçekleştirdi. Daha uygun fiyatlı olan Model 3 ve Model Y satışları ise 422 bin 875 olarak kayıtlara geçti. Model X ve Model S için satışlar zaten bu denli azken, karlılığın nasıl artacağı merak konusu.

Türkiye’yi etkiler mi?

Model X ve Model S için yapılan zam, en azından şimdilik Türkiye’yi etkilemiyor. Çünkü Tesla, Türkiye’de sadece Model Y satışı yapıyor. Ancak ilerleyen dönemlerde bu durum değişir, Model X veya Model S Türkiye’ye gelirse o günün güncel fiyatlarının geçerli olacağını söyleyelim. 

Tesla’nın araç satışları ve kar-zarar durumu ile ilgili detaylı bilgi için:

Kaynak:  Webtekno

Exit mobile version