Categories: Yapay Zeka

The New York Times, OpenAI ve Microsoft’a Dava Açtı

Yapay zekâ ile geliştirilen sohbet botları ve büyük dil modelleri, eğitilmek için büyük miktarda veriye ihtiyaç duyuyor. Araştırmacıların da oturup milyonlarca sayfa metin yazacak, her konuda bilgi verecek hâlleri olmadığı için internetten buldukları içerikleri kulllanıyorlar.

Üretken zekâların bir şeyler ortaya çıkarmak için insanların ürettiği kaynak materyallerini kullanması, elbette telif hakkı tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Son olarak The New York Times, yapay zekâ eğitiminde makalelelerinin kullanılmaması için OpenAI ve Microsoft’u mahkemeye verdi.

Basın kuruluşlarının yapay zekâ ile başı dertte

Şinasi Kaya: The New York Times, OpenAI ve Microsoft'a Dava Açtı 1Şinasi Kaya: The New York Times, OpenAI ve Microsoft'a Dava Açtı 1

The New York Times’ın mahkemeye başvururken iddiası ise OpenAI ve Microsoft’un milyarlarca dolarlık gazetecilik çalışmalarını çaldığı oldu. Hatta gazete, bazı örnek vakalarda yapay zekâ botlarının NYT materyallerini kelimesi kelimesine kullandığını da gösterdi. Aslında NYT, her iki firmayla da nisan ayından bu yana görüşmeler yapıyordu ama bir sonuç alınamaması üzerine federal mahkemeye başvurdular. 

Geleneksel medya zaten dijital platformlara geçişle birlikte ciddi bir darbe almıştı. Gazetelerin bir kısmı, dijital pazarda kendilerine bir yer bulmayı başarmış olsa da, yapay zekânın hızlı yükselişi ile bir kez daha kendilerini tehdit altında hissetmeye başladılar. Temel olarak dijital haber platformlarını ayakta tutan reklam gelirleri için trafik olması gerekiyor. Yapay zekâ araçları ise bu trafiği orijinal kaynaktan ayırıyor. Bu yüzden de haber portallarının gelirleri düşüyor. 

OpenAI: “Hayal kırıklığına uğradık.”

NYT’yi temsil eden Ian B. Crosby, “Bu botlar eğitimlerinde kullanılan içeriklerle rekabet ediyor.” açıklamasında bulundu. OpenAI’dan bir basın sözcüsü ise New York Times ile olan görüşmelerinin oldukça verimli geçtiğini ve gazetenin mahkemeye gitmesine hem şaşırdıklarını hem de hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. Diğer pek çok yayıncı ile olduğu gibi gazete ile de iki tarafa da faydalı bir anlaşma yapabileceklerine inandığını belirten sözcü, firmanın içerik üreticilerinin haklarına saygılı davranmaya ve onlara yeni gelir kapıları oluşturmaya devam edeceğini söyledi. 

Microsoft ise henüz konuyla ilgili olarak bir açıklamada bulunmadı. Sadece Microsoft ve OpenAI değil, hemen her üretken yapay zekâ geliştiricisi bu tür davalarla karşı karşıya. Telif düzenlemelerinin yapay zekâya nasıl karşılık vereceğini beraber göreceğiz.

Kaynak:  Webtekno

Şinasi Kaya

Recent Posts

Apple’ın Liquid Glass Tasarım Yaklaşımındaki Gelişmeler ve Güncellemeler

Apple'ın Liquid Glass tasarım yaklaşımındaki son gelişmeler ve güncellemeleri keşfedin. Yenilikçi tasarım trendleri ve detaylar…

4 saat ago

iPhone 17 Serisinde Tasarımda Devrim Niteliğinde Yenilikler Bekleniyor

iPhone 17 serisinde tasarımda devrim niteliğinde yenilikler ve heyecan verici gelişmeler bekleniyor. Detaylar ve yeni…

5 saat ago

Apple ve Columbia Üniversitesi’nden Görme Engelli Bireyler İçin Yapay Zeka Destekli Güvenli Navigasyon Sistemi

Apple ve Columbia Üniversitesi'nden görme engelli bireyler için yapay zeka destekli güvenli navigasyon sistemi ile…

6 saat ago

Samsung Galaxy Z Flip7 Tanıtımı ve Sızan Detaylar

Samsung Galaxy Z Flip7 hakkında en yeni bilgiler, sızan detaylar ve tanıtım özelliklerini keşfedin. Katlanabilir…

6 saat ago

SteelSeries Rival 3 Wireless İncelemesi: Hafiflik ve Performans Bir Arada

SteelSeries Rival 3 Wireless incelemesi: hafif tasarımı ve yüksek performansıyla oyun deneyiminizi zirveye taşıyan kablosuz…

7 saat ago

Avrupa’da Haziran 2025 Tesla Satışları ve Türkiye’nin Yükselişi

Avrupa'da Haziran 2025 Tesla satışları ve Türkiye'nin elektrikli araç pazarındaki yükselişi hakkında detaylar. Geleceğin otomotiv…

7 saat ago