Tekno Takip

Toplumsal medya uygulamalarının karbon ayak izi ne kadar?

İnanç Can Çekmez: Toplumsal medya uygulamalarının karbon ayak izi ne kadar? 5

İnanç Can Çekmez: Toplumsal medya uygulamalarının karbon ayak izi ne kadar? 1

Günümüzde hemen hemen herkes sosyal medya kullanıyor. Ancak sosyal medyayı kullanmanın doğaya verdiği önemli bir zarar var ki o da karbon emisyonunun artışı. Peki karbon ayak izi nedir, sosyal medya kullanımı karbon emisyonunu nasıl artırmakta?

Lisanssız elektrik üretimine büyük teşvik geliyor
2 gün önce eklendi

Her bireyin kendine ait bir karbon ayak izi vardır. Karbon ayak izi, insanların ürettiği karbonların doğaya verdiği zarar olarak tanımlanabilir. Çevreye yayılan karbonun miktarına bakılarak da karbon ayak izi ölçümü yapılmakta. Sosyal medyayı kullanmak da karbon emisyonunu artırıyor ve doğaya zarar veriyor.

Sosyal medya kullanımı karbon emisyonunu nasıl artırır?

Sosyal medya uygulamalarını kullanırken bazen vaktin nasıl geçtiğinin farkına varamıyoruz. Özellikle bu zamanalarda karbon ayak iziniz artabiliyor. Uygulamalarda vakit geçirmek için elektrik ve internet harcıyoruz. Harcanan elektrik ve internet ise karbon emisyonunu artırdığından ötürü sosyal medya uygulamalarının kullanımı karbon ayak izini artırmakta.

Karbon emisyonunun en yüksek olduğu uygulama: TikTok

Greenspector, Samsung Galaxy S7 (Android 8) cihazını kullanarak uygulamaların dakika başına ne kadar karbon emisyonuna sahip olduğunu hesapladı. Hazırlanan rapora göre en yüksek karbon ayak izine sahip olan uygulama TikTok iken peşinden Reddit ve Pinterest uygulamaları geliyor. Siz de uygulamaları kullandığınız sürelere göre kendi karbon ayak izinizi hespalayabilirsiniz.

Sosyal medya uygulamalarının karbon emisyonları

Sıra Uygulama Dakika başına karbon emisyonları (gCO²Eq)
1 TikTok 2.63
2 Reddit 2.48
3 Pinterest 1.30
4 İnstagram 1.05
5 Snapchat 0.87
6 Facebook 0.79
7 Linkedln 0.71
8 Twitter 0.60
9 Twitch 0,55
10 YouTube 0.46
  • Anasayfa
  • Internet
  • Sosyal Medya Haberleri
  • Sosyal medya uygulamalarının karbon ayak izi ne kadar?

Kaynak:  Donanimhaber

Exit mobile version