Tekno Takip

Toyota Supra’dan ‘otonom drift’ gösterisi

Şinasi Kaya: Toyota Supra'dan 'otonom drift' gösterisi 3

Şinasi Kaya: Toyota Supra'dan 'otonom drift' gösterisi 1

Otonom ya da diğer bir deyişle sürücüsüz araçlar, son yıllarda sıkça duyduğumuz bir kavram haline geldi. Ancak Toyota, daha önce yapılmayanı denedi ve Supra’yı otonom bir şekilde drift atmak için programladı.

Toyota Araştırma Enstitüsü (TRI) tarafından özel bir pistte gerçekleştirilen otonom drift gösterisinde, gerektiğinde devreye girmek için araç içerisinde bir sürücü yer aldı. Videoda da sürücünün direksiyona müdahale etmediği açıkça görülüyor. Söz konusu araçta ‘Nonlinear Model Predictive Control’ dahil pek çok gelişmiş teknoloji bulunuyor.

Elbette Japon şirketin hedefi bir otonom drift gösterisi sunmaktan öte. Zira otomobiller ıslak, karlı veya buzlu koşullarda, bazen de aniden kaçınma gerektiren durumlarda yol tutuşunu kaybedebiliyor. İşte Toyota, araçlarına bu gibi durumlarla başa çıkabilmeyi öğretmek için çabalıyor. Bu sayede gelişmiş sürücü destek sistemleri daha kullanışlı hale gelebilir.

Kia 2022 fiyat listesini açıkladı: İşte yeni fiyatlar
1 gün önce eklendi

“Bizim buradaki amacımız, gelişmiş teknolojilerin insanların yerini alması değil, onları desteklemesi.” diyor kıdemli müdür Avinash Balachandran. Araştırmacı Jonathan Goh ise bu programı geliştirmelerindeki amacı şu sözlerle anlatıyor: “Profesyonel sürücüler ıslak veya kaygan yol koşullarında araçlarını toparlamayı başarabilirler. Ancak kabul edelim ki çoğumuz profesyonel sürücü değiliz. İşte bu yüzden engelleri tanıyan ve onlara çarpmadan etrafında drift atan bir program geliştiriyoruz.”

Testte kullanılan Toyota Supra, gaz, fren ve vites gibi tepkileri bilgisayar kontrollü yapacak şekilde özelleştirilmiş. Ayrıca araca Formula Drift’tekine benzer bir modifikasyon uygulanmış. 

  • Anasayfa
  • Popüler Bilim
  • Otomobil Teknolojileri Haberleri
  • Toyota Supra’dan ‘otonom drift’ gösterisi

Kaynak:  Donanimhaber

Exit mobile version