Categories: İnternet

Türkiye’de En Çok Kullanılan İşletim Sistemleri (Ocak-Kasım 2024)

Dünya genelinde ya da Türkiye’de en yaygın olarak kullanılan masaüstü ve mobil işletim sistemlerini daha önce birçok kez sizlerle paylaştık. Ancak bu içeriğimizde, Türkiye’de Ocak-Kasım 2024 döneminde en çok kullanılan işletim sistemlerini hem mobil hem de masaüstü cihazlar açısından ele alacağız.

Peki, bunu yapmamızın sebebi nedir? Mobil ve masaüstü işletim sistemlerini karşılaştırmak, elma ile armutu karşılaştırmak anlamına gelmiyor mu? Eğer “Windows, iOS’tan daha popüler” gibi bir sonuç elde edersek, bu gerçekten de elma ile armut karşılaştırması olur. Ancak burada hedefimiz, Türkiye’deki mobil cihaz sayısı ile bilgisayar sayısı arasındaki dramatik farkı gözler önüne sermek.

Türkiye’de akıllı telefon ve tablet kullanım oranı, bilgisayar kullanım oranından 3,4 kat daha fazladır. Yukarıdaki grafik, Türkiye’de en çok kullanılan işletim sistemlerini göstermektedir. “OS X” ifadesinin macOS’u, “iPadOS” ifadesinin ise iOS’u kapsadığını belirtmekte fayda var. Grafiğe göz attığımızda, Türkiye’deki Android kullanıcı sayısının Windows kullanıcı sayısından 3 kat daha fazla olduğunu görebiliyoruz. iPhone ve iPad kullanıcı sayısı ise Mac kullanıcı sayısının yaklaşık 13 katı düzeyindedir.

iOS ve Android’in toplam pazar payı %76’nın üzerinde iken, Windows, macOS ve Linux’un toplam pazar payı ise %22 civarındadır. Yani, genel bir değerlendirme ile Türkiye’de akıllı telefon ve tablet kullanım oranının, bilgisayar kullanımını 3 kat aştığını söyleyebiliriz. Ayrıca, Windows ve macOS’un pazar payının bir kısmının tekil kullanıcılar değil, şirket cihazlarından geldiğini unutmamak gerekir.

Avrupa’da akıllı telefon ya da tablet kullanan her 10 kişiden 8’i bilgisayar da kullanıyor. Durumun ciddiyetini daha iyi anlayabilmek için verileri önce Avrupa ile ardından dünya geneli ile karşılaştırmak istiyorum. Yukarıdaki tabloda Avrupa’nın işletim sistemi dağılımını görmektesiniz. iOS ve Android’in toplam pazar payı %54.37 seviyesindeyken, Windows, macOS ve Linux’un toplam pazar payı %42.94 düzeyindedir. Yani Türkiye’de akıllı telefon sahiplerinin yaklaşık %30’u aktif olarak bilgisayar kullanırken, Avrupa’da bu oran %80 seviyelerine ulaşmaktadır.

Dünya genelinde akıllı telefon ya da tablet kullanan her iki kişiden biri bilgisayar da kullanıyor. Şimdi bir de rakamları dünya genelindeki duruma bakalım. Android ile iOS’in dünya çapındaki pazar payı %62.38‘dir. Windows, macOS ve Linux’un toplam pazar payı ise %34.31 seviyesindedir. Bu rakamlardan yola çıkarak, dünya genelinde akıllı telefon ya da tablet kullanan her iki kişiden birinin aynı zamanda bilgisayar da kullandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Avrupa ortalamasıyla karşılaştırıldığında düşük gibi görünse de, dünya çapında akıllı telefon kullanıcılarının bilgisayar da kullanma oranı, Türkiye’nin neredeyse 2 katı kadardır.

Editörün Yorumu: Üreten toplumlar kitap, tüketen toplumlar bilgisayar kullanır. Ne anlama geliyor bu? Daha az bilgisayar kullanmamızın sonuçları neler? Bu rakamların sosyal etkisini bir akademisyenin yorumlaması çok daha doğru olacaktır ancak, on yıla yakın teknoloji editörlüğü tecrübem ve tarih merakımla bu verileri kendi perspektifimle yorumlayabileceğimi düşünüyorum. Hemfikir ya da karşıt olsanız da, sizin yorumlarınızı da merak ediyorum. Kişisel görüşüm, 18. yüzyılda kitap okuma oranları ne ifade ediyorsa, 21. yüzyılda bilgisayar kullanım oranı da benzer bir anlam taşıyor.

Profesyonel seviyede bir şeyler üretmek, araştırma yapmak gibi işler çoğunlukla bilgisayar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla, derinlemesine bilgi üretimi ve tüketimi açısından bilgisayarlar daha ön plandadır. Akıllı telefonlar ise genellikle yüzeysel bilgi edinimi ve içerik tüketimi için kullanılmaktadır. Özetle; akıllı telefon kullanım oranı arttıkça daha çok bilgi tüketen bir toplum ortaya çıkarken, bilgisayar kullanım oranı arttıkça daha çok bilgi üreten bir toplum şekilleniyor. Ancak bu, şahsi bilgi ve tecrübemin sınırlı veriye dayanarak oluşturduğu bir yorumdur. Daha tutarlı ve herkesçe kabul edilebilir bir sonuca ulaşmak için bu veriler üzerinde uzmanların akademik çalışmalar yapması gerekmektedir.

Kaynak: Webtekno

Ulaş Utku Bozdoğan

Teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri titizlikle takip edip bu konuda derinlemesine analizler sunan bir yazar. bilgi teknolojileri, yapay zeka, mobil teknolojiler ve dijital trendler gibi konularda geniş bir bilgi birikimine sahip. Teknolojinin hızla değişen dünyasındaki yenilikleri sade ve anlaşılır bir dille aktarma çalışır. Teknolojinin getirdiği dönüşümleri yakından izleyen ve bu konudaki görüşlerini etkileyici bir şekilde paylaşan Ulaş Utku Bozdoğan, teknoloji haberleri alanında önemli bir ses haline gelir :)

Recent Posts

WhatsApp’tan Yeni Özellik: Mesaj ve Medya Paylaşımını Kolaylaştırıyor

WhatsApp, mesaj ve medya paylaşımını kolaylaştıran yeni özelliğiyle kullanıcı deneyimini geliştiriyor. Artık arkadaşlarınızla içerik paylaşmak…

4 dakika ago

Indiana Jones and the Great Circle: Sistem Gereksinimleri Açıklandı

Indiana Jones ve Büyük Çember oyununun heyecan verici dünyasına adım atın! Sistem gereksinimleri açıklandı. Maceraya…

29 dakika ago

Fotoğrafın Nerede Çekildiğini Bulmanın Yolları

Fotoğrafın nerede çekildiğini bulmanın pratik yollarını keşfedin. GPS verilerini kullanmak, görsel ipuçlarını analiz etmek ve…

40 dakika ago

OnePlus 13R: Uygun Fiyatlı Amiral Gemisi Tanıtıldı

OnePlus 13R, uygun fiyatlı amiral gemisi olarak teknoloji severlerle buluştu. Gelişmiş özellikleri ve şık tasarımıyla…

2 saat ago

Ubisoft, XDefiant’ı Kapatma Kararı Aldı

Ubisoft, popüler rekabetçi nişancı oyunu XDefiant'ı kapatma kararı aldı. Oyun dünyasında büyük yankı uyandıran bu…

2 saat ago

Tesla’nın Cybertruck Üretimi Geçici Olarak Durduruldu

Tesla'nın ikonik aracı Cybertruck'ın üretimi geçici olarak durduruldu. Bu durum, elektrikli araç pazarındaki etkileri ve…

2 saat ago