Tekno Takip

Türkiye’de gizemli hepatit olayı var mı?

Ulaş Utku Bozdoğan: Türkiye'de gizemli hepatit olayı var mı? 1

‘Gizemli hepatit’ yayılmaya devam ediyor. Endonezya’da 3 çocuğun hayatını kaybetmesiyle hastalıktan ölen çocuk sayısı 4’e yükseldi. DSÖ yetkilisinin açıklamasına göre 1 Mayıs itibariyle, 50’den fazla ek vakanın soruşturulmakta olduğu 20 ülkeden en az 228 olası vaka bildirildi. Hastalığa gizemli hepatit denilmesinin nedeni bilinen hepatit virüsleri olan hepatit A, B, C, D ve E’ye vakalarda rastlanmaması.

HASTALIĞIN NEDENİ HENÜZ BELLİ DEĞİL?

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin raporuna göre teorilerden biri “normal şartlarda hafif geçmesi beklenen adenovirüs enfeksiyonu bulunan çocuklarda bir eş etkenin daha ağır bir enfeksiyona veya karaciğer hasarına yol açması”. Ancak virüs nedeni tespit edilmiş değil. Araştırmalar sürüyor.

TRT Haber, “Türkiye’de gizemli hepatit vakası var mı, nelere dikkat etmek gerekiyor? sorusunu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan’a sordu. Akhan şu bilgileri veriyor:

“Etkenin ne olduğunu bilmiyoruz”

“Başka başka kıtalarda ortaya çıkmaya başladı ve etkenin henüz ne olduğunu da bilmiyoruz. Burada birçoğunda hafif vakaların, 220 küsür vakanın 70 küsüründe aslında adenovirüs 41 tespit edildi ama adenovirüs 41 ya da adenovirüsler böyle seyir yapan bir özellikte değiller

“Salgın tehdidi var, dikkat edilmesi gerekiyor”

Hastalık, bebekleri ve 16 yaş altı çocukları etkiliyor. Karaciğer yetmezliğine neden oluyor. Uzmanlar adenovirüsteki değişiklik ya da koronavirüs ile adenovirüsün bir araya gelme ihtimali üzerinde duruyor.

“Ya birlikte olan etkileşimlerden ya da yeni başka bir etken olmasından dolayı böyle bir salgın tehdidi var. Bu açıdan dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü bir yerlerde ortaya çıkıyor, farklı ülkelerde ve en önemlisi de seyri. Beklediğimiz hepatitten çok daha farklı.”

“Ülkemizde görmedik ama görebiliriz”

“Temizliğin çok önemli olduğunu, solunum sistemiyle yine bulaşabileceği, etken eğer adenovirüsse bütün bunları gözardı etmememiz gerekiyor ve aynı zamanda da sekansanarak etkenin saptanması, adının konulması, önlemlerin alınması gerekiyor. Biz bu dönemde ülkemizde görmedik ama görebiliriz. O yüzden mutlaka dikkatli olmamız ve vakaları takip etmemiz gerekiyor.”

Kaynak:  Chip

Exit mobile version