Tekno Takip

Türkiye’de maymun çiçeği olay sayısı 5’e yükseldi

Ulaş Utku Bozdoğan: Türkiye'de maymun çiçeği olay sayısı 5'e yükseldi 3

Ulaş Utku Bozdoğan: Türkiye'de maymun çiçeği olay sayısı 5'e yükseldi 1

Tüm dünyada hızla yaygınlaşan ve Dünya Sağlık Örgütü’nün “küresel acil durum kararı” aldığı maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) hakkında Türkiye’deki son durum açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de 5 maymun çiçeği virüsü hastasının tespit edildiğini ve bu hastalardan 4’ünün iyileştiğini açıkladı. Türkiye’de ilk vaka 30 Haziran 2022 tarihinde tespit edilmişti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Koca, maymun çiçeği virüsüne ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:

“Şu ana kadar ülkemizde 5 maymun çiçeği virüsü hastası tespit edildi. Bu 5 hastaya filyasyon yapıldı ve yakın çevresi izole edildi. 4 hastamız tamamen iyileşti ve taburcu edildi, bir hastamız ise izolasyonda. Hastaların sağlık durumlarının iyi ve bir sorunlarının bulunmuyor. Ülkemiz açısından bir endemi ya da küresel anlamda bir pandemi riski taşımamaktadır.” diye konuştu.”

Maymun Çiçeği virüsü nedir?

Maymun Çiçeği, klinik yönden daha az şiddetli, geçmişte çiçek hastalarında görülenlere benzer semptomları taşıyan ortopoksvirus genusuna ait bir DNA virüsüdür. Küresel adı Monkeypox olarak bilinen bu virüs, hayvanlardan insanlara (zoonotik) bulaşabiliyor.

Maymun Çiçeği virüs hastalığı nedir?

1 ay önce eklendi

Maymun Çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

Maymun Çiçeği enfeksiyonu, semptomların başladığı andan cilt kızarıklığı, döküntü tamamen iyileşene ve yeni bir cilt tabakası oluşana kadar yayılabilir. Maymun Çiçeği salgını tipik olarak 2-4 hafta sürüyor. Hastalık semptomları olmayan kişilerin virüsü başkasına bulaştırması mümkün değil. Virüsün şu anda meni veya vajinal sıvılar yoluyla yayılıp yayılmadığı ise bilinmezliğini koruyor.

Maymun Çiçeği hastalığının belirti ve bulguları neler?

Monkeypox virüsü, çiçek hastalığıyla aynı virüs ailesinin bir parçası. Maymun Çiçeği hastalığı semptomları çiçek hastalığı semptomlarına benzer ancak daha hafiftir. Hastalık tipik olarak 2-4 hafta sürer. Bazı insanlar önce kızarıklık, ardından diğer semptomları yaşarken, bazıları sadece kızarıklık yaşar.

Kaynak:  Donanimhaber

Exit mobile version