Tekno Takip

Türkiye’deki iPhone’lara AFAD tarafından gönderilen Hayati İhtar Bildirimi korkuttu: Hayati İkaz Bildirimi nedir?

İnanç Can Çekmez: Türkiye’deki iPhone’lara AFAD tarafından gönderilen Hayati İhtar Bildirimi korkuttu: Hayati İkaz Bildirimi nedir? 3

AFAD tarafından iPhone kullanıcılarına gönderilen bir uyarı mesajı, kullanıcılar arasında korkuya yol açtı.

Hayati Uyarı Bildirimi başlığının ardından gelen “Ülkemizde devam eden meteorolojik şartlar nedeniyle karşılaştığınız taşkın, sel, heyelan gbi acil durumlarda tek numara 112 Acil Çağrı Merkezini arayınız” şeklindeki uyarı mesajı, yüksek sesli bir bildirim tonuyla birlikte telefonlara ulaştı. Bazı kullanıcılar aynı mesajı iki kez aldıklarını, bazıları ise hiç almadıklarını söyleyerek sosyal medyada durumu paylaştılar.

Sosyal medya mesajları arasında “savaş çıktı sandım“, “kalp krizi geçiriyordum” ve “siren sesi ve titreşimle bu çağrıyı yollamak kimin fikriydi?” şeklinde yapılan yorumlar dikkat çekti.

Hayati Uyarı Bildirimi nedir?

iPhone ve Apple Watch’lardaki bu özellik, acil durumlarda kullanıcıların uyarılması için gönderilen mesajlara imkan tanıyor. Bu mesajlar ülkedeki bir gelişme sonrasında hükümet tarafından yayınlanabilir, güvenlik veya yaşamla ilgili yakın tehdit içeren durumlarda yollanabiliyor.

Hayati Uyarı Bildirimi nasıl kapatılır / açılır?

Hayati Uyarı Bildirimi seçeneği, iPhone veya Apple Watch’unuzda varsayılan olarak açık geliyor. Bu tip bir bildirim aldığınızda, ona yüksek bir siren sesi eşlik ediyor.

Eğer bu uyarıları almak istemiyorsanız, şu adımları takip etmelisiniz:

Kaynak:  Chip

Exit mobile version