Fransa’da hizmet vermekte olan Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi ile Türkiye’deki bir grup fosil bilimci, Balkanlar ile Anadolu’yu kapsayan geniş çaplı bir araştırmayı tamamladılar. Yapılan çalışmalar sonucunda, aslında yaşadığımız toplaklarda bir kıta daha olduğu ancak bu kıtanın coğrafi değişimlerle sonucunda adeta ‘unutulduğu’ ortaya çıktı.
Yapılan incelemeler sonucunda yeniden keşfedilen kıta, tam olarak Afrika, Asya ve Avrupa’nın ortasına sıkışmış durumdaydı. Kıtanın Eosen Dönemi’nde var olduğu, yani tarihinin bundan yaklaşık 40 milyon yıl öncesine dayandığı tespit edildi. Yaptıkları çalışmanın sonucunu Earth Science Reviews isimli dergide yayımlayan uzmanlar, Balkanatolia ile ilgili hala bazı belirsizliklere sahipler.
Fosiller, Balkanatolia’nın ‘yeniden keşfini’ sağladı
*Sol tarafta Türkiye’yi de içine alan Balkanatolia’nın 40 milyon yıl önceki halini, sağ tarafta ise Balkanatolia’nın bugünkü halini görüyorsunuz.
Bilim insanları, Balkanatolia’nın keşfinde hayvan fosillerinden yararlandılar. Önceki çalışmalara göre Batı Avrupa’daki hayvan popülasyonu, bundan 34 milyon yıl önce Asya’dan gelen hayvanlar nedeniyle değişmişti. İşte bu değişimin nedeninin Balkanatolia olduğu tespit edildi. Öyle ki yaklaşık 50 milyon yıl önce tamamen kendine ait bir popülasyona sahip olan kıta, 40 milyon yıl önce Asya’daki hayvanların yaşam alanı haline geldi. Birkaç milyon yıllık süreç de bu hayvanların Avrupa’ya geçmelerine ve popülasyonları değiştirmelerine yol açtı.
Bilim insanları, yaptıkları çalışmalar sonucunda bir sorunu çözemediler: Öyle ki, Balkanatolia’nın nasıl Afrika’dan ayrıldığı, sonrasında nasıl Avrupa’ya bağlandığı tam olarak bilinemiyor. Bilim insanlarının bu konudaki tahmini şöyle: Yaklaşık 34 milyon yıl önce yaşanan ve Antarktika buzullarının da oluşmasını sağlayan süreç, bu kıtanın çevresindeki su miktarını değiştirdi. Azalan sular, Balkantolia ile Avrupa arasında bir köprü görevi gördü. Sonrasındaki süreçte de Balkananatolia ile Afrika’nın arası yeniden sularla doldu. Hal böyle olunca da Asya’dan Balkanatolia’ya gelen hayvanlar, Avrupa’ya geçme imkanı yakaladı. Ancak bu yalnızca bir ihtimal…
Kaynak: Webtekno
Google'ın yeni yapay zeka özelliği Gemini ile YouTube videolarında ve PDF belgelerinde sesli sorular sorarak…
MediaTek Dimensity 8400 Ultra, üst orta segmentin yeni yıldızı olarak dikkat çekiyor. Gelişmiş performansı, enerji…
Nubia Flip 2, katlanabilir telefon dünyasında dikkat çeken özellikleri ve uygun fiyatı ile öne çıkıyor.…
TECNO'nun katlanabilir telefonları, yenilikçi tasarımı ve fonksiyonelliği ile Mükemmel Tasarım Ödülü'nü kazandı. Bu ödül, markanın…
TikTok'un ABD'deki geleceği, Elon Musk'ın olası satın alımı ve yasak tehlikesi ile şekilleniyor. Bu makalede,…
2025 Aston Martin Vantage Roadster, zarif tasarımı ve üstün performansıyla otomobil tutkunlarını büyüleyecek. Yeni teknolojiler…