Tekno Takip

TUSAŞ, dünyanın en büyük beşinci RCS test tesisini kuracak

Ulaş Utku Bozdoğan: TUSAŞ, dünyanın en büyük beşinci RCS test tesisini kuracak 5

Ulaş Utku Bozdoğan: TUSAŞ, dünyanın en büyük beşinci RCS test tesisini kuracak 1

Milli Muharip Uçak projesi kapsamında Türkiye’nin yerli ve milli savaş uçağını geliştiren Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), geliştirilme çalışmalarında bir aşamayı daha yerli olarak yapacak. TUSAŞ, uçakların radar kesit alanı (RCS – Radar Cross Section) testlerini kendi kuracağı tesiste yapacak

TUSAŞ’ın web sitesinden yapılan duyuruya göre Türkiye’de inşa edilecek Radar Kesit Alanı Test Tesisi, dünyanın en büyük beşinci RCS test tesisi olacak. Tesisin 2024 yılının ikinci çeyreğinde hizmete girmesi planlanıyor.

Radar Kesit Alanı Test Tesisi ne işe yarayacak?

Milli Muharip Uçak’ın radardaki görünürlük durumunu ve boyutunu tespit etmek için tasarlanan Radar Kesit Alanı Test Tesisi, son teknoloji altyapısı ile dünyanın bu alandaki en modern tesislerinden biri olacak. Platformun tasarım çalışmalarına katkı sağlayacak tesis, elektromanyetik dalgalar olan radar sinyallerini yansıtma miktarını da tespit edecek. Böylece gerçekleştirilen testler neticesinde Milli Muharip Uçak’ın radarda düşük görünürlük özelliği doğrulanacak.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil şunları söyledi:

“Havacılık alanında ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak büyük yatırımlara imza atmayı sürdürüyoruz. Bu kapsamda yakın zamanda inşaatına başlayacağımız radar kesit alanı barındırdığı teknoloji ile dünyanın bu alandaki en gelişmiş tesislerinden biri olacak. Milli Muharip Uçak platformumuz için önemli bir testi daha böylece milli kaynaklarla ülkemizde gerçekleştireceğiz. Ülkemizin bağımsız havacılık ekosistemine katkı sağlamayı sürdüreceğiz.”

Milli Muharip Uçak (MMU)

Milli Muharip Uçak, 5+ nesil olarak nitelendirilen savaş uçaklarında bulunan kabiliyetlere ve donanımlara sahip yerli ve milli savaş uçağı olacak. Güvenli veri paylaşımına ve akıllı mühimmatların kullanımına yönelik akıllı altyapıya sahip olacak. Tüm hava-hava ve hava-yer hedeflerine stratejik taarruz imkanı sağlayacak.

Milli Muharip Uçak ile;

MMU teknik özellikleri

MMU sistem özellikleri

Kaynak:  Donanimhaber

Exit mobile version