Tekno Takip

Ulusal savaş uçağı KAAN, TCG Anadolu’dan kalkış ve iniş yapabilecek mi?

Meral Erden: Ulusal savaş uçağı KAAN, TCG Anadolu'dan kalkış ve iniş yapabilecek mi? 5

Meral Erden: Ulusal savaş uçağı KAAN, TCG Anadolu'dan kalkış ve iniş yapabilecek mi? 1

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Ulusal Muharip Uçak’a KAAN adı verildi. TUSAŞ, HÜRKUŞ eğitim uçağının TCG Anadolu’dan kalkış ve iniş yapabilmesi için entegrasyon çalışmalarına başladı. Pekala KAAN, TCG Anadolu’dan kalkış ve iniş yapabilecek mi? Savunma Sanayii Lideri İsmail Demir, husus hakkında açıklama yaptı.

KAAN, TCG Anadolu’dan kalkış ve iniş yapabilecek mi?

Dünyanın birinci SİHA gemisi TCG Anadolu, 231 metre uzunluğa sahip. Pistin kısa olması nedeniyle KAAN, TCG Anadolu’dan kalkış ve iniş yapamayacak.

TCG Anadolu, F-35B uçaklarının kısa uzaklıktan kalkış ve dikine iniş özellikleri dikkate alınarak geliştirilmişti. Türkiye, F-35 programından çıkartıldığı için TCG Anadolu, SİHA gemisine dönüştürüldü. TCG Anadolu’dan Bayraktar TB3 ve Bayraktar Kızılelma insansız hava araçları iniş kalkış yapabilecek. İnsansız hava araçlarına ek olarak TUSAŞ’ın beşerli hafif taarruz uçağı HÜRJET’in TCG Anadolu’dan kalkış ve iniş yapabilmesi için çalışmalara başlandı.

Savunma Sanayii Lideri İsmail Demir, bahisle ilgili açıklamasında şu sözleri kullandı:

“KAAN uçağı şu anda tasarım prestijiyle bir uçak gemisine iniş kalkış yapmayacak. TCG Anadolu’ya iniş kalkış imkanı yok. Hürjet’in bu türlü bir opsiyona sahip olabileceği düşünüldü. Çalışmalar yapılıyor.”

KAAN, beşinci jenerasyon savaş uçağı özelliklerine sahip olacak. Birinci uçuşunu 2023’ün Aralık ayında yapacak. Testlerin ve sertifikasyon çalışmalarının ardından 2028 yılında 20 adet KAAN Blok-10 uçağının Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi hedefleniyor.

TUSAŞ KAAN Özellikleri

TUSAŞ KAAN Teknik Özellikleri

TUSAŞ KAAN Sistem Özellikleri

Exit mobile version