Tekno Takip

Ünlü milyarder yapay zekayı atom bombasına benzetti

Ulaş Utku Bozdoğan: Ünlü milyarder yapay zekayı atom bombasına benzetti 7

Ulaş Utku Bozdoğan: Ünlü milyarder yapay zekayı atom bombasına benzetti 1 Çağdaş yapay zekanın mükemmelleri hakkında duyduğumuz her şeye karşın, teknolojinin tehlikelerine karşı temkinli birçok insan var. Bu temkinli isimler ortasına en son katılan ise dünyanın en varlıklı beşinci kişisi Warren Buffett oldu.

Berkshire Hathaway CEO’su Buffett ve lider yardımcısı Charlie Munger‘a şirketin olağan yıllık toplantısı sırasında yapay zeka hakkında sorular soruldu. Munger’a yapay zekanın pay senetleri, piyasa ve bir bütün olarak toplum üzerinde olumlu bir tesiri olacağına inanıp inanmadığı sorusu yöneltildi. Munger, “Ben şahsen yapay zeka konusundaki birtakım abartılara kuşkuyla yaklaşıyorum. Bence eski moda zeka epeyce yeterli çalışıyor.” sözlerini kullandı.

“Beni güldürmeyi başaramadı”

Öte yandan ise dünyanın en güçlü beşinci insanı Buffett, yapay zekanın olağanüstü şeyler yapabileceğini kabul etti. Arkadaşı Bill Gates’in kendisine ChatGPT’nin son versiyonunu gösterdiğini, lakin bu versiyonun kendisini güldüremediğini ve hasebiyle pek de etkileyici olmadığını söyledi. Gates ve Buffett, The Giving Pledge’i kurmuş ver servetlerinin yarısını bağışlama kelamı vermişti.

Buffett ayrıyeten “bir şey her türlü şeyi yapabildiğinde, endişeleniyorum” diye de uyardı ve ekledi: “Atom bombasını çok lakin çok yeterli bir nedenle icat ettik. Ve İkinci Dünya Savaşı’nda bunu yapmamız son derece kıymetliydi. Lakin bunu yapma yeteneğinin özgür bırakılması dünyanın gelecek 200 yılı için yeterli mi?”

“Yapay zeka her şeyi değiştirebilir”

Birçok defa nükleer savaşın en büyük korkusu olduğunu ve bu niyetin kendisini geceleri uykusuz bıraktığını söyleyen Buffett, Albert Einstein’ın atomu parçaladıktan sonra söylediği bir kelamı yorumlayarak yapay zeka ve nükleer silahları birbirine benzetti: “Yapay zeka, insanların düşünme ve davranma biçimleri dışında dünyadaki her şeyi değiştirebilir ve bu da atılması gereken büyük bir adımdır.”

Yapay zeka konusundaki kaygılarında katiyen yalnız olmasalar da Buffett ve Munger genel olarak teknolojinin en büyük hayranları değiller. Her ikisi de geçmişte kriptodan hoşlanmadıklarından bahsetmişlerdi. Buffett dünyadaki tüm Bitcoin’ler için 25 dolar bile ödemeyeceğini söylemişti. Öte yandan yapay zekanın babası olarak bilinen Geoffrey Hinton, Google’dan ayrılırken, şirketler daha güçlü yapay zekadan yararlandıkça sistemlerin giderek daha tehlikeli hale geldiği ikazında bulundu.

Exit mobile version