Daha açık bir ifadeyle, uyku esnasında göz bebeklerinizin büyüklüğü, yeni ve eski anılar arasında bir köprü kurmanızı sağlıyor. Ancak, bu nasıl mümkün olabilir? Yeni bir araştırmaya göre, uyku sırasında göz bebeklerinin küçülmesi, beynin yeni anıları yeniden canlandırdığının bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Aynı şekilde, göz bebeklerinin genişlemesi ise eski anıların yeniden yaşandığını işaret ediyor olabilir. Bu durum, göz bebeklerinin büyüklüğünün, beynin uzun süreli ve güçlü anıları ne zaman, nasıl oluşturduğunu anlamada kritik bir rol oynadığını gösteriyor.
Araştırmacılar, bu ilginç tespiti, ABD’deki Cornell Üniversitesi’nde farelerin beyinlerine elektrotlar yerleştirerek ve bu hayvanları göz izleme kameralarıyla inceleyerek gerçekleştirdiler. Farelerin uyku halinin bir alt evresinde göz bebekleri küçüldüğünde, yeni anıların tekrardan gözden geçirildiği ve pekiştirildiği gözlemlendi. Aynı şekilde, göz bebekleri genişlediğinde beyin, eski anıları yeniden oynatıyordu.
Araştırmacılar, bu çalışmaya dahil ettikleri farelere, bir labirentte su veya kurabiye ödülleri toplama gibi çeşitli görevler sundular. Bu canlıların beyin elektrotlarındaki ve göz bebeklerindeki değişiklikleri takip edebilmek için gözlerinin önüne küçük kameralar yerleştirildi. Fareler yeni bir görevi öğrenip uykuya daldıklarında, bu elektrotlar beyin aktivitesini, kamera da göz bebeklerindeki değişimi kaydediyordu. Ayrıca, bilim insanları hafıza pekiştirmenin, gözlerin hızlı hareket etmediği REM dışı uyku sırasında gerçekleştiğini buldular. Bu anlar, insanlar tarafından tespit edilemeyecek kadar kısa, yaklaşık 100 milisaniye gibi bir zaman diliminde gerçekleşiyordu.
Devamında, farelerin uykuları farklı anlarda kesildi ve sonrasında öğrendikleri görevleri ne kadar iyi hatırladıkları test edildi. Bir fare REM dışı uykunun bir alt aşamasına girdiğinde göz bebekleri küçülüyor ve beyin, yakın zamanda öğrenilen görevleri veya yeni anıları tekrarlıyordu. Göz bebekleri genişlediğinde ise eski anılar yeniden oynatılıyor ve entegre ediliyordu. Bu bulgular, beyinde yeni öğrenmeyi eski bilgiden ayıran ve çok kısa bir zaman diliminde çalışan dahili bir mekanizmaya işaret ediyor.
Araştırmacılar, bu çalışmanın, insanlar için daha verimli hafıza geliştirme tekniklerine önayak olabileceğini düşünüyorlar.
Kaynaklar: Independent, Science Alert
İlginizi çekebilir:
Kaynak: Webtekno
Samsung Galaxy S25 Edge'in tanıtım tarihi, özellikleri ve fiyat tahminleri hakkında tüm merak ettiklerinizi keşfedin!
TikTok Notes uygulaması 2025'te kapanıyor. Kullanıcılar için yeni gelişmeler ve alternatifler hakkında bilgi edinin.
Hyundai'nin yenilikçi konsept aracı Insteroid, geleceğin otomobil teknolojilerini bir araya getiriyor. Keşfedin ve geleceğe adım…
OPPO Find N5'in sağlamlık testleri sonuçlarıyla karşınızdayız! Dayanıklılık, performans ve daha fazlası için detayları keşfedin.
Gözlerin algı bozuklukları ve nedenleri hakkında bilgi edinin. Görme yetinizi etkileyen faktörleri keşfedin.
Narkolepsi nedir? Belirtileri ve yönetim stratejileri hakkında bilgi edinin. Uykusuzlukla başa çıkmanın yollarını keşfedin.