Categories: Bilim

Uzun ömrün sırrı kahve mi? Kahve içmek sıhhate ziyanlı mı, faydalı mı?

Dünyanın en çok tartışılan konulardan biri, hiç kuşkusuz kahve tüketiminin insan sağlığına nasıl etki ettiği. Uzmanlar her gün mutlaka 1 fincan kahve tüketilmesi konusunda salık verirken, 1 fincandan fazlasının kalbi olumsuz etkileyebileceği konusunda da çeşitli görüşler var. Peki, düzenli kahve içmek insan ömrünü artırır mı?

Yeni araştırmaya göre kahve tüketimi insan ömrünü uzatabilir

Yapılan araştırmalar, düzenli kahve tüketimi ile ölüm riskinin azalması arasında bir ilişki olduğunu öne sürerken, bulgular kahve tüketimini 1 fincan ile sınırlandırılmaması gerektiğine de işaret ediyor.

Çin’de Güney Tıp Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından değerlendirilen konu, Annals of Internal Medicine’de yayınlandı. Araştırma süresince İngiltere sakinlerinin sağlığını izleyen ve uzun zamandır devam eden bir araştırma projesi olan UK Biobank’ın verilerine bakan araştırmacılar, proje kapsamında insanların kahve tüketimi de dahil olmak üzere beslenme alışkanlıklarını detaylandırdılar.

Araştırmacılar, kahve içmeyen insanlarla karşılaştırıldığında kahve içenlerin (günde 4 – 5 fincan ve üzeri) olağan sebeplerle ölme olasılığının daha düşük olduğunu söylüyor. Araştırmaya katılan insanlar üzerinde yapılan 7 yıllık takip sonucuna dayanan veriler, elbette kişinin yaşam tarzı gibi diğer faktörler de hesaba katılarak derlenmiş.

Öte yandan tatlandırılmamış kahve tüketenlerin, şekerle tatlandırılmış kahve tüketenlere göre de ölüm riskinin daha düşük olduğunu gözlemleyen araştırmacılar, özellikle doğal şeker yerine tatlandırıcıların risk düzeyini artırdığının da altını çiziyor. Yani kahvenizi şekerli içmekten hoşlanıyorsanız, tatlandırıcılardan kaçınmanızda fayda olabilir. Hatta mümkünse, kahvenizi şekersiz içmelisiniz…

Bu tür araştırmalar zaman içinde pek çok bilim insanı tarafından ele alınırken, daha önce de benzer çalışmalardan birinde kahve tüketiminin insan sağlığına yararlı olduğu belirtilmişti. Bu çalışmaya göre de kahve tüketiminin kalp yetmezliği ve karaciğer rahatsızlıklarını önleyici / geciktirici etkisi bulunduğu, erken ölüm riskini de düşürmeye yardımcı olduğu açıklanmıştı.

Kaynak:  Chip

Ulaş Utku Bozdoğan

Teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri titizlikle takip edip bu konuda derinlemesine analizler sunan bir yazar. bilgi teknolojileri, yapay zeka, mobil teknolojiler ve dijital trendler gibi konularda geniş bir bilgi birikimine sahip. Teknolojinin hızla değişen dünyasındaki yenilikleri sade ve anlaşılır bir dille aktarma çalışır. Teknolojinin getirdiği dönüşümleri yakından izleyen ve bu konudaki görüşlerini etkileyici bir şekilde paylaşan Ulaş Utku Bozdoğan, teknoloji haberleri alanında önemli bir ses haline gelir :)

Share
Published by
Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Nintendo Switch 2’nin Türkiye’deki Güncel Durumu ve Sahte İlanlara Dikkat

Nintendo Switch 2’nin Türkiye’deki güncel durumu ve sahte ilanlara karşı dikkatli olunması hakkında bilgilendirici rehber.…

33 dakika ago

Instagram’da Reels Videolarını İndirme Özelliği Resmen Duyuruldu

Instagram'da Reels videolarını indirme özelliği resmi olarak duyuruldu. Artık favori videolarınızı kolayca kaydedip paylaşabilirsiniz.

1 saat ago

Samsung Galaxy M36 Geekbench’te Görüntülendi: İşte Detaylar ve Olası Özellikler

Samsung Galaxy M36 Geekbench'te görüldü! İşte performans detayları ve olası özellikler hakkında tüm bilinmeyenler burada.

1 saat ago

2026 Lexus ES Tanıtımı ve Detayları

2026 Lexus ES hakkında detaylar, yenilikler ve özellikler ile lüks ve performansı keşfedin. Modern tasarım…

2 saat ago

HONOR X70i: Uygun Fiyatlı ve Şık Orta Sınıf Akıllı Telefon

HONOR X70i ile uygun fiyatlı ve şık tasarımıyla orta sınıf akıllı telefon deneyimini yaşayın. Güçlü…

2 saat ago

Redmi Turbo 4 Pro Geekbench Testinde Görüldü: Teknik Özellikler Netleşiyor

Redmi Turbo 4 Pro'nun Geekbench test sonuçları ve teknik özellikleri netleşiyor. Detaylar ve performans değerlendirmeleri…

2 saat ago