Gözyaşlarını genellikle üzüntüyle ilişkilendirdiğimiz için, mutluyken ağlamak garip gelebilir. Hatta, üzücü bir şey karşısında değil de olumlu olduğunu düşündüğümüz bir şey için ağladığımızda, gözyaşlarımıza “sevinç gözyaşları” deriz.
Üstelik, ağlamanın sağlığımız üzerinde bazı olumlu etkileri vardır ve aslında duygularımızı yönetmemize yardımcı olur. Mutlu olduğumuzda ağlamamızı bununla nasıl ilişkilendirildiğine birlikte bakalım.
Gözyaşları, üç farklı tür olarak ayrılır.
Mutluluk da dahil olmak üzere, duygusal tepki olarak gözyaşı dökeriz.
Penn State College of Medicine’de psikiyatri araştırmacısı olan Dr. Jordan Lewis’e göre, duygular bizi bunalttığında, beynimiz her zaman mutlu ve üzgün tepkiler arasındaki farkı ayırt edemez. Beynimizin badem büyüklüğündeki bir parçası olan hipotalamus, duygusal tepkilerimizi kaydetmekle görevli olan amigdaladan gelen güçlü sinirsel sinyallere yanıt verir.
Bu tepki, temel olarak gözyaşı üretimine yol açan nörotransmitter asetilkolini serbest bırakarak sakinleşmemize yardımcı olan vücudun parasempatik sinir sisteminin (cinsel uyarılma, tükürük salgılama, gözyaşı, idrara çıkma gibi faaliyetlerden sorumlu) aktivasyonunu içerir.
Ağlamak, aşırı hissedilen duyguları rahatlatır.
Daha sade bir dille açıklayacak olursak; ağlamak, “aşırı” duyguların düzenlenmesine yardımcı olur. Araştırmalar gösteriyor ki; sevinç, neşe, mutluluk, minnet gibi olumlu hisler olsa bile; bazı duyguları çok yoğun yaşamak “kontrol edilemez” ve “fazla” hissedilebilir.
Bu duyguları serbest bırakmak ve sakinleşme sürecini başlatmak için, vücudumuz da ağlama tepkisini serbest bırakır. Uzmanlar, gözyaşlarının diğer davranışlarla ifade edilemeyen veya tamamlanamayan duyguları yansıttığına inanıyor.
Mutluluktan ağlamak, tatlı bir bebeği sıkmak istemenizle bağlantılı.
Literatürde “dimorf” olarak kullanılan terimi “iki biçimli” olarak da tanımlayabiliriz. Dimorf, aynı yerden gelen ifadelerin, farklı şekillerde ortaya çıkmasıdır. Örneğin, bir bebeği veya hayvan yavrusunu gördüğümüzde onu sıkma veya ısırma gibi agresif duyguların dürtüsüne kapılırız. Hatta çoğunlukla “Seni yerim!” deriz.
Tabii ki, o hayvanı veya bebeği yemeyi veya canını acıtarak sıkmayı istemeyiz. Ancak, o an duygular o kadar çok yoğundur ki, nasıl başa çıkacağımızı bilemeyip bu tür dürtüler ve sözler sarf edebiliriz. Mutluluktan ağlamakta olduğu gibi, aynı yerden gelen ifadeler, farklı şekillerde ortaya çıkar.
Kaynak: Webtekno
Xiaomi'nin alt markası Redmi, yeni bir marka kimliğiyle karşımıza çıkıyor. Yenilenen tasarımı ve gelişmiş özellikleriyle…
Cam kurbağalar, doğada hayatta kalmak için olağanüstü gizlenme yetenekleri geliştirmiştir. Bu yazıda, bu ilginç canlıların…
Hayal kurmanın beyin üzerindeki etkilerini keşfedin! Hayal gücünün nasıl çalıştığını, zihinsel sağlığı olumlu yönde nasıl…
BMW'nin Hofmeister kıvrımı, otomobil tasarımında ikonik bir imza olarak öne çıkıyor. Bu eşsiz tasarım unsuru,…
Elon Musk, X platformunda yeni beğenme özelliğini tanıttı! Bu özellik, kullanıcıların içeriklerle etkileşimini artırmayı hedefliyor.…
Okyanusta keşfedilen gizemli cisim, bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Yumurtadan robotik incelemelere kadar uzanan bu heyecan…