Tekno Takip

Vast ve SpaceX, 2025’te birinci ticari uzay istasyonunu fırlatmayı planlıyor

Şinasi Kaya: Vast ve SpaceX, 2025'te birinci ticari uzay istasyonunu fırlatmayı planlıyor 1

Bir Falcon 9 roketi, dört kişiyi Haven’a getirmek için Crew Dragon’u kullanan bir Vast-1 misyonuyla birlikte platformu alçak Dünya yörüngesine taşıyacak. 1. Vast, 30 günlük bilimsel yahut hayırsever çalışmalara katılmayı amaçlayan mürettebat için rezervasyon almaya başladı. Şirketin ayrıyeten ikinci bir mürettebatlı SpaceX misyonu seçeneği de var.

Haven-1 nispeten küçük bir araç. SpaceX’in kapsülünden çok daha büyük değil ve temel olarak bilim ve kenetlenen dört kişi için küçük ölçekli yörünge üretimi için tasarlandı. Vast, Haven-1’i daha büyük bir istasyonda sırf bir modül yapmayı umuyor ve Ay’ın yerçekimini dönerek simüle edebiliyor.

Vast ve SpaceX, 2025’te birinci ticari uzay istasyonunu fırlatmayı planlıyor

TechCrunch’ın belirttiği üzere, 2025 maksadı savlı bir maksat fakat tekrar de Vast’ın özel bir uzay istasyonu konuşlandırmak için tanınmış rakiplerini yendiği görülebilir. Jeff Bezos’un Blue Origin’i, Orbital Reef’i on yılın ikinci yarısına kadar piyasaya sürmeyi beklemiyor. Voyager, Lockheed Martin ve Nanoracks, Starlab tesislerini 2027’den evvel işletmeyi beklemiyor. Axiom ise 2025’in sonlarında planlanan bir kalkışla Vast’ı geride bırakmak için en âlâ talihe sahip.

Bir yörünge habitatı inşa etmenin zorlukları ve maliyetleri göz önüne alındığında, bu vakit çizelgelerinden rastgele birinin gerçek olacağının garantisi ise yok.

Exit mobile version