Tekno Takip

Venus Aerospace’ten Concorde’un varisi yeni hipersonik uçak Stargazer, 11 saatlik yolu 1 saatte kat edecek

İnanç Can Çekmez: Venus Aerospace'ten Concorde'un varisi yeni hipersonik uçak Stargazer, 11 saatlik yolu 1 saatte kat edecek 1

Houston merkezli bir havacılık girişimi olan Venus Aerospace, geliştirmeyi umduğu inanılmaz derecede hızlı yüksek irtifa aracı Stargazer için bu haftanın başlarında yeni görseller yayınladı.

Şirketin basın açıklamasına göre, Venus Aerospace 2020’den beri hipersonik uçak üzerinde çalışıyor ve uçağı inşa etmek için 33 milyon dolar yatırım topladı. Bunun 1 milyon doları devlet fonundan geldi.

Hipersonik, Mach 5 veya daha hızlı hareket edebilen araçlar veya füzeler anlamına geliyor ve Stargazer, Mach 9’a, yani ses hızının dokuz katına ulaşma potansiyeline sahip. Şirket tarafından yapılan bir e-posta açıklamasında, aracın 51.8 kilometre yükseklikte seyahat ederken 12 yolcu alacak şekilde tasarlandığını belirtildi.

Venus Aerospace, Stargazer’ı bir “uzay uçağı” olarak adlandırsa da, araç aslında uzaya çıkmayacak. Uzayın teknik sınırı hala Stargazer’ın maksimum irtifasından yaklaşık 50 kilometre üzerinde. Yani bu uçak, uzay balonlarının da gerçekten uzaya girmemesi gibi, Kármán hattının ötesine geçmeyecek. Yine de yolcular, Dünya’nın eğriliği açıkça görülebilecek yüksekliğe ulaşacak.

Stargazer’ın bir saat içinde Tokyo’dan Los Angeles’a yolcu taşıyabilmesi bekleniyor. Bu muazzam hız, kesinlikle ticari bir uçakta 11 saat süren uçuşa göre neredeyse inanılmaz bir gelişme olarak tanımlanabilir.

Venüs Havacılık CTO’su Andrew Duggleby tarafından Gizmoda’ya gönderilen e-postada açıklanana göre Stargazer geleneksel bir uçak gibi motorları kullanarak havalanmasının ardından belirli bir yüksekliğe ulaşınca ve şehirlerden uzaklaşınca roketlere geçiş yapacak. Stargazer’ın ilk yer testinin en erken 2025’e kadar gerçekleşmesi beklenmiyor ve güvenlik, güvenilirlik ve performansı sağlamak için en az beş yıllık uçuş testi olacak.

İdeal olarak, Stargazer biletleri, ticari bir uçakta birinci sınıf bir biletle kabaca aynı fiyat olacaktır, ancak Duggleby, bu fiyatı belirlemek için hala bir takım değişkenlerin üzerinde çalışılması gerektiğini söylüyor.

Stargazer uçuşları başladığında, dünya çapında inanılmaz hızlarda hareket edebilme yeteneği, bu hız için gerekli maddi kaynağa sahip olan belirli bir grup için, gerçekten uzaya çıkılmasa bile çekici olacaktır. Yine de Temmuz 2000 tarihinde bir Concorde uçağının düşmesinden bu yana, süpersonik araçlar hakkında anlaşılır bir gerginlik bulunuyor. Bu yüzden Venus Aerospace’in mühendislik zorluklarına ek olarak, muhtemelen bazı psikolojik zorlukları de aşması gerekecek.

Kaynak:  Chip

Exit mobile version