Yapay zeka tabanlı yenilikler, birçok yararının yanında işsizliğe ve toplumsal etik problemlerinin ortaya çıkmasına neden olma potansiyeli taşıyor.
Halihazırda birçok kullanıcı, yapay zeka ya da algoritmanın söz manasını dahi bilmeden günlük yaşantısından sıhhat ve eğitim bilgilerine, tüketim harcamalarına kadar tüm özelini bu algoritmayla paylaşıyor. Toplanan bilgilerin depolanması ve bunların insanlığın ziyanına kullanılma telaşı tartışmalara yol açıyor.
İnsan zekasını taklit eden bu teknoloji, distopya ile ütopya ortasında çok ince bir çizgi olduğunu ve bu çizgiyi insanların önceliklerinin belirlediğini ortaya koyuyor. Medya dalı de yapay zeka teknolojilerinin tesirinin en fazla hissedildiği alanların başında geliyor.
Medya platformu Almost’un kurucusu ve Genel Yayın Direktörü Kassy Cho ile Goodable’ın Üst Yöneticisi (CEO) Muhammad Lila, yapay zeka teknolojilerinin medyadaki olumlu ve olumsuz tesirlerini ve bu dala getirdiği değişiklikleri anlattı.
“Yapay zekayı nasıl kullanabileceğimizi düşünmeye odaklanacağız”
Yapay zekanın, insanlık için yarar sağladığını belirten Cho, yapay zeka kullanımının medya alanındaki avantajlı taraflarına işaret etti.
Cho, algoritmaların medyadaki rolüne işaret ederek “Gazetecilerin yeterli oldukları şeylere odaklanabilmesi için onları özgür bırakmamıza yardımcı olabilir. Vaktimizi röportajları yazıya dökmek ve içeriği çeviri etmek üzere işlere harcamak zorunda kalmayacağımız için daha verimli olmamızı sağlayabilir ve böylelikle vaktimizi daha yeterli kullanabiliriz.” tabirini kullandı.
Yapay zekanın, insanların oluşturduğu içeriklere dayanması sebebiyle ön yargıları bulunduğunu ve kusursuz olamayacağını belirten Cho, “Gerçek ile gerçek olmayan ortasındaki çizgiyi ortadan kaldırma riski olduğunu düşünüyorum. Örneğin; bir fotoğraf oluşturmak yahut bir makale yazmak için yapay zeka kullanacaksak, etik standartları muhafazalı ve bilgilerimizi denetim edip doğrulayarak kullanmalıyız; dünyaya yanlış bilgi yaymadığımızdan emin olmalıyız.” tabirlerini kullandı.
Cho, bireylerin yıllardan beri “Yapay zeka, insanları işsiz bırakacak mı?” telaşına olumlu pencereden baktığını ve yapay zeka teknolojisinin insanların işsiz kalmasına sebep olacağını düşünmediğini kaydetti.
Yapay zekanın, medyadaki kullanımının insanları daha düzgün gazeteci olmaya yönlendireceğini söyleyen Cho, şöyle devam etti:
“Bazı insanların potansiyel olarak işlerinden olacağını düşünüyorum fakat bence bu bizi daha yaratıcı olmaya teşvik ediyor. Zira nihayetinde fikirleri, yapay zeka üretmiyor. Bu, bizi daha yeterli bir gazeteci olmaya yönlendirebilir zira yeni fikirler üretmeye, yeni formatlar bulmaya, daha uygun içerik üretmeye, daha uygun gazetecilik yapmak için yapay zekayı nasıl kullanabileceğimizi düşünmeye odaklanacağız.”
Yapay zeka teknolojisindeki gelişimin şimdi başında olunduğuna dikkati çeken Cho, düzenlemeler konusunda konuşmak için çok erken olduğunu lisana getirdi.
Zararı yararından çok olabilir
Goodable’ın CEO’su Lila da algoritmaların, insanlığa vereceği ziyanların avantajlarından daha fazla olacağı görüşünde olduğunu vurguladı.
Lila, medya ve gazetecilik kelam konusu olduğunda yapay zekanın daha süratli ve daha yeterli öğrenmek üzere olumlu tarafları olsa da gelecek açısından büyük tehlike arz ettiğini lisana getirdi.
“Eğer dikkatli olmazsak yapay zeka, toplumumuzu yok edecek. Aslında işte bu kadar tehlikeli olduğunu düşünüyorum.” diyen Lila, insanların hakikat ve yanlışı ayırt etme yeteneklerini yapay zeka teknolojisine devretmesinin büyük bir sorun olduğunu kaydetti.
Lila, “Bu, bizim insan olarak işimiz. Şayet içinizde bir ruh varsa, ruhunuz size neyin gerçek, neyin yanlış olduğunu söyler. Ve yapay zeka bunu asla taklit etmemeli. Yapay zeka, bir araçtır, yapay zekaya asla ‘lütfen bize neyin yanlışsız, neyin yanlış olduğunu söyle’ dememeliyiz.” tabirlerini kullandı.
Yapay zeka teknolojilerinin gelişimiyle birçok insanın işinden olacağının altını çizen Lila, “Gazeteciler, yapay zekayı kullanmıyorsa ve yapay zekanın yeni içerik üretme gücünü anlamamışsa, oyunun çok gerisinde kalacak.” değerlendirmesinde bulundu.
Lila, yapay zekanın yararları da olduğunu vurgulayarak algoritmaların avantajlarına ait şunları kaydetti:
“Şu anda bir yapay zekayı sesimle eğitebilirim, böylelikle bu röportajı yapmak için burada olmak zorunda kalmam. Siz soruları sorarsınız, ben karşılıkları müellifim ve o da size benim sesimi verir. Böylelikle 50 farklı yerde olmama gerek kalmaz. Konutumda, ofisimde oturuyor olabilirim lakin sesim birden fazla yerde farklı soruları yanıtlıyor olabilir. Örneğin; televizyonda, ne kadar vaktiniz olduğuna bağlı olarak günde bir yahut iki sefer konuşabilirsiniz. Yapay zeka ise günde 50 haber yapmamı sağlayabilir, hepsi benim sesimle, hepsi benim yüzümle ve hepsi tam olarak göründüğüm üzere. Üretkenliğimiz daha evvel sahip olduğumuzdan 10 kat daha fazla olabilir. Münasebetiyle yapay zeka, gazeteciliği büsbütün dönüştürecek.”
Düzenleme tartışmalarına ait Lila, “Bu tartışmaları, uzmanlara bırakıyorum ve prensipte bir çeşit düzenlemenin, hakikaten güzel bir fikir olduğunu düşünüyorum.” diyerek, insanların yapılacak düzenlemeleri aşmak için yollar arayacağının da göz gerisi edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
2024 Golden Joystick Ödülleri sahiplerini buldu! Oyun dünyasının en iyileri, oyuncuların oylarıyla belirlendi. En iyi…
Karıncaların düşmeden gezme yeteneği, doğanın en ilginç fenomenlerinden biridir. Bu yazıda, karıncaların denge mekanizmaları, hareket…
Steam disk yazma hatasıyla karşılaşıyorsanız, bu makalede sorunun nedenlerini ve etkili çözüm yöntemlerini keşfedin. Oyunlarınızı…
Oppo Reno 13 Pro, etkileyici özellikleri ve yenilikleriyle dikkat çekiyor. Gelişmiş kamera sistemi, güçlü işlemci…
WhatsApp Business kullanıcı sayısının artışı ve yeni mesaj kontrol özellikleri hakkında her şey. İşletmenizi büyütmek…
Elektrik kesintileri sırasında telefon sinyalinin neden kaybolmadığını öğrenin. Bu yazıda, cep telefonlarının sinyal güçlerinin nasıl…