Tekno Takip

Yapay zeka haber siteleri tehlike saçıyor

Ulaş Utku Bozdoğan: Yapay zeka haber siteleri tehlike saçıyor 7

Ulaş Utku Bozdoğan: Yapay zeka haber siteleri tehlike saçıyor 1 Yeni teknolojilerin yeterliliği kadar topluma ziyanı da dokunabiliyor. Bu neden artık toplumun yapay zeka okur müellifliği konusunda bilinçlenmesi giderek daha acil bir durum haline geliyor. Çünkü, ChatGPT üzere yapay zeka araçları tarafından üretilen sahte bilgiler süratli bir formda toplumsal medya aracılığıyla yayılabiliyor. Newsguard isimli yanlış bilgilendirme zıddı kuruluş tarafından yürütülen bir araştırmada, siyaset, sıhhat, etraf, finans ve teknoloji üzere mevzularda yapay zeka (AI) tarafından üretilen içerikleri yayınlayan50 “haber sitesi” tespit edildi.

Sahte içerik bombardımanı

Celebritiesdeaths.com isimli bu sitelerden biri geçen ay ABD Lideri Biden’ın “uykusunda huzur içinde öldüğünü” ve Lider Yardımcısı Kamala Harris’in artık Lider Vekili olduğunu argüman etti. Sitede “Mantı imparatorluğunun kurucusu öldü” gibi büsbütün gerçek dışı haberler bulunuyor. Haberde 96 yaşındaki kişinin dünya çapında bir mantı imparatorluğu kurduğu belirtiliyor fakat ismi bile verilmiyordu. İşi daha da farklı kılan ise makalenin 26 Şubat’ta yayınlanması ve bahsedilen kurucunun 26 Mart’ta öldüğü bildirilmesi.

Araştırmacılar, bu web sitelerinin siyaset, sıhhat, etraf, finans ve teknoloji ile ilgili içerikleri “yüksek hacimde” ürettiği ve siteleri reklamlarla doldurarak gelen trafik aracılığıyla süreci süratle paraya dönüştürdüğünü belirtiyor. Bu ortada tespit edilen siteler İngilizce, Çince, Çekçe, Fransızca, Portekizce, Tagalogca ve Tayca olmak üzere yedi lisanda yayın yapıyor.

Şimdilik düzmece oldukları anlaşılıyor

Sitelerin ortak noktası yapay zeka müellifliği olsa da, farklı muvaffakiyet düzeylerine ulaştıkları görülüyor. Örneğin ScoopEarth.com ünlü biyografileri sayesinde Facebook’da 124.000 takipçiye ulaşmış durumda. En azından şimdilik yapay zeka tarafından üretilen haberlerin geçersiz olduğu biraz dikkatli gözler tarafından anlaşılabiliyor.

Ancak bu teknolojideki ilerlemeler gerçekliği daha da bulanıklaştırıyor. Yapay zeka tarafından üretilmiş görseller (Örneğin Papa’nın beyaz şişme montlu görseli) bir anda toplumsal medyada yayılabiliyor ve büyük kitleleri kendisine inandırabiliyor. Bunun haber versiyonunun yarattığı riskler ise çok daha yüksek bir düzeyde. İşin berbat yanı ise bunları önleyecek rastgele bir sistemin bulunmaması.

Exit mobile version