Categories: Yapay Zeka

Yapay Zekâ, İshal Salgınlarına Karşı Kullanılabilir

Gelecekte yaygınlaşması beklenen yapay zekâ teknolojileri hakkında her geçen gün yeni haberler gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta, bir yapay zekâ sisteminin kendi dilini oluşturmuş olabileceğini sizlerle paylaşmıştık. Buna ek olarak bu konudaki son zamanlarda yaşanan gelişmelere de bir içeriğimizde yer vermiştik.

Spordan tıpa kadar birçok alanda kullanılan bu teknolojiler ile ilgili şimdi de oldukça önemli bir gelişme yaşandı. Bilim insanları, yapay zekânın ishal salgınlarına neden olan bir virüs konusunda kullanılabileceğini ifade etti.

Yapay zekâ, Rota virüse ait spike proteininin 3D yapısını tahmin etti

Şinasi Kaya: Yapay Zekâ, İshal Salgınlarına Karşı Kullanılabilir 1Şinasi Kaya: Yapay Zekâ, İshal Salgınlarına Karşı Kullanılabilir 1

Öncelikle Rota virüsünden biraz bahsedelim. İnsanlarda gastroenterite neden olabilen bu virüs, genellikle çocukları etkiliyor ve ishale sebep olabiliyor. Bu virüs; A, B ve C olmak üzere üç gruba ayrılıyor. A ve C grupları genellikle çocukları etkilerken B grubu ise VP8* ismi verilen ve bağırsakların enfekte olmasına aracılık eden spike proteini sebebiyle yetişkinlerde ileri derecede ishale neden olabiliyor. Bilim insanları da hakkında az şey bilinen B grubundaki VP8* proteinin yapısının yapay zekâ ile belirlenebileceğini söylüyor.

Konu hakkında yayımlanan araştırma, AlphaFold2 isimli bir yapay zekânın VP8* proteinin 3 boyutlu yapısını tahmin etmede kullanılabileceğini gösterdi. Uzmanlar, ilk olarak virüsün 3 boyutlu yapısını X-ray kristalografi ismi verilen bir yöntem ile belirlemeye çalıştı; ancak bu deneme başarısız oldu. Bunun ardından da yapay zekâ tabanlı bir hesaplama programı olan AlphaFold2’i kullanılmaya başlandı. Uzmanlar, AlphaFold2’nin başarılı olduğunu ve tahminlerinin proteinin gerçek yapısıyla uyuştuğunu gözlemledi.

Araştırmanın yazarlarından olan Dr. Liya Hu da açıklamalarında, “AlphaFold2, proteinin 3 boyutlu yapısını genetik dizilerine göre tahmin ediyor” ifadelerini kullandı. Açıklamalara göre araştırmacılar, şu anda B grubundaki VP8* proteinin hücreleri nasıl enfekte ettiğini araştırıyor. Bununla birlikte oldukça yaygın olan hastalığa karşı yeni tedavilerin yapay zekâ tarafından yapılan tahminler sayesinde geliştirilebileceği ifade ediliyor.

Kaynak:  Webtekno

Şinasi Kaya

Recent Posts

Cyberpunk 2077’nin Görsel Kalitesini Zirveye Taşıyan Yeni Grafik Modu: DreamPunk 3.1.1

Cyberpunk 2077'nin görsel kalitesini zirveye taşıyan DreamPunk 3.1.1 grafik moduyla oyunun deneyimini yeni seviyeye çıkarın!…

5 saat ago

Assassin’s Creed Shadows’un İlk Büyük DLC’si: Claws of Awaji Eylül Ayında Geliyor

Assassin’s Creed Shadows’un ilk büyük DLC’si Claws of Awaji, Eylül ayında geliyor! Yeni hikaye, karakterler…

5 saat ago

MindsEye’nin Sistem Gereksinimleri ve Diğer Detaylar

MindsEye'nin sistem gereksinimleri ve diğer detaylar hakkında kapsamlı bilgi. En uygun kullanım ve kurulum ipuçları…

6 saat ago

Amazon’ın Yapay Zekâ Destekli Sesli Ürün Özetleri Özelliği

Amazon'ın yapay zekâ destekli sesli ürün özetleri özelliği ile ürün bilgilerine hızlı ve kolay ulaşın.…

6 saat ago

Netmarble’ın Yeni PC Oyunu: Game of Thrones: Kingsroad Bugün Yayında!

Netmarble'ın yeni PC oyunu Game of Thrones: Kingsroad bugün yayınlandı! Efsanevi seriyi PC'de deneyimleyin ve…

6 saat ago

OpenAI ve Apple İş Birliğiyle Geliştirilen Yeni Nesil Akıllı Cihazın Detayları

OpenAI ve Apple iş birliğiyle geliştirilen yeni nesil akıllı cihazın özellikleri, teknolojisi ve kullanım alanları…

7 saat ago