Tekno Takip

“Yapay zekanın babası” Google’dan ayrıldı ve çarpıcı açıklamalarda bulundu!

Meral Erden: "Yapay zekanın babası" Google'dan ayrıldı ve çarpıcı açıklamalarda bulundu! 7

Meral Erden: "Yapay zekanın babası" Google'dan ayrıldı ve çarpıcı açıklamalarda bulundu! 1 ChatGPT sayesinde yapay zeka artık yalnızca sinemalarda gördüğümüz bir “şey” olmaktan çıktı. Artık dünyadaki her firma, o yahut bu halde yapay zeka araçlarıyla alakalı hale geliyor. Öte yandan yapay zeka topluluğunun en saygın isimlerinden biri olan Geoffrey Hinton, yapay zekanın artık ve gelecekte ortaya çıkaracağı tehlikeler nedeniyle Google’daki misyonundan ayrıldı.

“Yapay zekanın babası” olarak tanımlanan Hinton, kimileri tarafından yapay zekanın babası olarak anılıyor. Bu alandaki çalışmaları 70’li yılların başında Edinburgh Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisiyken başladı ve burada hudut ağları fikrine ilgi duydu. O yıllarda çok az araştırmacı bu konseptin pahalı olduğuna inanıyordu lakin Hinton bunu hayatının işi haline getirdi. 2012’de profesör olan Hinton ve iki öğrencisi, imgeleri tahlil edebilen ve fotoğraflardaki öğeleri tanımlayabilen çığır açan bir hudut ağı yarattı. Sonraki yıl Google, Hinton’un şirketi DNNresearch’ü 44 milyon dolara satın aldı. Google, Hinton’u çalışmalarına devam edebilmesi için programın başına da yerleştirdi.

Gerçeklik zayıflıyor

Lakin geçen yıl Hinton’ın yapay zeka ve yetenekleri hakkındaki görüşleri değişti. Hinton, giderek daha yetenekli hale gelen sistemlerin birtakım alanlarda hala insan niyetiyle tıpkı düzeyde olmadığına fakat başka alanlarda insan kabiliyetini aştığına inandığını aktardı. Hinton The New York Times’a verdiği demeçte yapay zekanın durumu hakkında “Beş yıl evvel nasıl olduğuna ve artık nasıl olduğuna bir bakın. Ortadaki farkı alın ve ileriye yanlışsız yayın. Bu korkutucu” tabirlerini kullandı.

Hinton, yakın vakte kadar Google’ın ziyanlı olabilecek bir sistemi piyasaya sürmeyerek sorumlu bit çeşidim sergilediğini düşünüyordu. Lakin gelinen noktada fikirler ve uygulamalar değişti. ChatGPT ve Microsoft’un OpenAI yatırımları Google’ın hızlanan yarışa dahil olmasına ve olgunlaşmamış Bard yapay zekasını apar topar piyasaya sürmesine neden oldu.

Korkulan an geldi

Hinton, kısa vadede internetin sahte fotoğraflar, görüntüler ve metinlerle dolup taşmasından, insanların başının karışmasından ve artık neyin gerçek olduğunu bilememelerinden kaygı ediyor. Uzun vadede ise yapay zekanın insanlar tarafından yapılan pek çok işin yerini almaya başlayacağını söylüyor.

Hinton, yaptığı açıklamada yapay zekanın insanlardan daha zeki olabileceği fikrine yalnızca birkaç kişinin inandığını aktardı: “Ama birden fazla insan bunun çok uzak gelecekte olacağını düşünüyordu. Ben de çok uzak olduğunu düşündüm. Bunun 30 ila 50 yıl ya da daha uzun bir müddet uzakta olduğunu düşünüyordum. Açıkçası artık bu türlü düşünmüyorum.” An itibariyle Hinton, yaptığı işten pişmanlık duyduğunu ancak kendisini “ben yapmasaydım diğeri yapacaktı” diyerek teselli ettiğini aktarıyor.

Açıkçası Hinton’un söyledikleri ve duyduğu kaygılar bir hayal eseri değil. Bunlar son 6 ayda gördüğümüz gerçekler. Yapay zeka tarafından üretilen görsellerin gerçek sanılması, yapay zeka tarafından üretilen seslerin özgününden ayırt edilememesi ve yapay zekanın en şiddetli imtihanları muvaffakiyetle geçmesi yalnızca akla gelen birinci örneklerden. Artık rekabet hızlandı ve yapay zeka teknolojileri her geçen gün üstel olarak büyümeye devam ediyor.

Exit mobile version