Tekno Takip

Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi Devler Liginde Kullanılacak

Meral Erden: Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi Devler Liginde Kullanılacak 3

FIFA, ofsayt tespitini büyük oranda yapay zekaya bırakan teknolojisini ilk kez geçtiğimiz aylarda gerçekleşen FIFA Arap Kupası’nda test etmişti. Bu testlerin başarılı şekilde tamamlandığını açıklayan FIFA, sistemin Dünya Kupası’nda da kullanılacağını ve bu alandaki çalışmaların hızlandırıldığını açıklamıştı.

Oyuncuların maç sırasında uzuvlarını takip edecek ve bir futbolcunun ofsayt pozisyonunda olup olmadığını algılayabilecek yeni bir teknoloji olan “yarı otomatik ofsayt teknolojisi”, stadyumun çatısına kurulan bir kameradan elde edilen görüntülerle sonuca karar veriyor. Ofsaytı gerçek zamanlı olarak tespit edebilen bu sistem, her bir oyuncu için 29 farklı veri noktasından saniyede 50 kez veri toplayabiliyor.

Sistem, Şampiyonlar Ligi’nden önce UEFA Süper Kupa maçında kullanılacak

Özel kameralar sayesinde çalışan bu sistem, ilk olarak Helsinki’deki UEFA Süper Kupa maçında kullanılacak. Topun ve oyuncunun pozisyonuna göre ofsaytı belirleyecek olan yarı otomatik ofsayt teknolojisi, VAR’a bir uyarı gönderecek.

10 Ağustos Çarşamba günü Helsinki Olimpiyat Stadı’nda son Şampiyonlar Ligi şampiyonu Real Madrid ve son UEFA Avrupa Ligi şampiyonu Eintracht Frankfurt arasında oynanacak 2022 UEFA Süper Kupası maçında denenecek olan bu sistem önümüzdeki sezondan itibaren Şampiyonlar Ligi’nde de kullanılacak.

Kaynak:  Webtekno

Exit mobile version