Tekno Takip

Yeni Covid-19 testi, meskende süratli ve kolay test yapmayı mümkün kılıyor

İnanç Can Çekmez: Yeni Covid-19 testi, meskende süratli ve kolay test yapmayı mümkün kılıyor 5

İnanç Can Çekmez: Yeni Covid-19 testi, meskende süratli ve kolay test yapmayı mümkün kılıyor 1

Omicron varyantının hızlı artışıyla beraber insanların en güvenli ve en hızlı şekilde test yaptırma ihtiyacı da arttı. Araştırmacılar, geliştirdikleri yeni bir sistemle insanların evlerinden çıkmadan yüksek doğruluklarda test yapabileceklerini söylüyor. Ayrıca test için yeterli kaynağa sahip olunmayan yerlerde de sistemin kullanılması öngörülüyor.

Hızlı ve güvenilir Covid-19 testi

Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, bir akıllı telefona sahip insanların evlerinde Covid-19 testi yapabilmelerine olanak tanıyan yen bir sistem geliştirdiler. Testi yapabilmek için bazı temel laboratuvar ekipmanları ve telefondaki bir uygulama yeterli oluyor.

Test yapmak isteyen kişi tükürük örneğini bir sıcak plakanın üzerinde yer alan test kitine yüklüyor. LED ışığın yer aldığı bir karton kutu içerisinde gerçekleşen testte tükürük,  viral RNA’yı yükseltmek için tasarlanmış spesifik bir reaktif solüsyona damlıyor. Solüsyon, tükürükte patojen mevcut olduğunda parlak kırmızıya dönecek. Daha sonra kullanıcılar, kutunun üst kısmından telefonun arka kamerasıyla oluşan renk değişimlerini inceleyebilecekler. Akıllı telefona yüklenen Bacticount  uygulaması, solüsyonun ne kadar hızlı kırmızıya döndüğüne bağlı olarak gerçek zamanlı bir analiz yürütecek.

100 dolar karşılığında sistem kullanıma başlanabiliyor. SmaRT-LAMP olarak adlandırılan test, henüz daha erken aşamada ve ilk olarak 50 semptomatik ve asemptomatik bireyi içeren küçük bir test gurubu üzerinde denendi.

Sistemin dezavantajlarından en önemlisi özel kamera kalibrasyonları nedeniyle uygulamanın şu anda yalnızca Samsung Galaxy S9 akıllı telefonlarla uyumlu olması. Araştırmacılar gelecekte daha fazla cihazla uyumlu olacağını söylüyor.

Araştırmacılar, mevcut test sisteminin öncelikli olarak yeterli kaynaklara erişimi olmayan yerlerde test yapılmasına yardımcı olmak için geliştirildiğini ancak insanların evlerinde hızlı ve kolay bir şekilde test yapabilmelerini mümkün kılmak istediklerini belirtiyorlar.

SmaRT-LAMP, Covid-19’un varyantlarını ve grip gibi diğer patojenleri tespit etmek için uyarlanabilecek.

  • Anasayfa
  • Popüler Bilim
  • Sağlık Haberleri
  • Yeni Covid-19 testi, evde hızlı test yapmayı mümkün kılıyor

Kaynak:  Donanimhaber

Exit mobile version