Categories: Donanım

Yeni teknoloji GPS’in pabucunu dama atacak

GPS, güçlü bir navigasyon teknolojisi olmasına karşın iç yerlerde, yer altında ya da su altında aktif bir biçimde çalışmıyor. Bu durumda devreye Japonya’daki mühendisler giriyor. Bir binanın altında bulunan hareketleri birkaç metrelik hassasiyetle izlemek için kozmik ışınları kullanabilen bir teknoloji geliştirdiler ve bunu başarılı bir formda test ettiler.

GPS, Dünya etrafındaki hassas yörüngelerde konumlanan bir dizi uydunun ağını kullanıyor. Telefon üzere aygıtlardaki alıcılar, daima olarak bu uydulardan gelen sinyalleri alıyorlar. Alıcılar, bir GPS uydusuna olan uzaklıklarını hesaplayabilirler. Dört ya da daha fazla uydu sinyalini aldığında, alıcı kendi pozisyonunu birkaç metre hassasiyetle belirleyebilir.

Her ne kadar bu, günlük kullanım için hayli kâfi olsa da, GPS sinyalleri kayalar, su ve duvar üzere yüzeylerden yansır. Bu durum, yer altında, su altında, binaların içinde yahut ağır bir halde inşa edilmiş alanlarda hassasiyet kaybına yol açar. İşte bu duruma tahlil getirebilmek için Tokyo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu şekil durumlarda daha gerçek sonuçlar verecek bir teknoloji geliştirdiler. Bu teknolojiye, Muonik Kablosuz Navigasyon Sistemi (MuWNS) ismini verdiler.

Yeni teknoloji GPS’in pabucunu dama atacak

MuWNS’nin en değerli özelliği, izlediği “sinyallerin” katı hususların içinden geçebilmesidir. Bu sinyaller, kozmik ışınların Dünya’nın atmosferine girdiği ve mevcut parçacıklarla etkileşime girdiği vakit oluşan muonlardır. Bu muon yağmuru durmaksızın devam eder ve Dünya’nın yüzeyine her dakika yaklaşık 10.000 muon düşer.

Bu takım, MuWNS’yi bir çok katlı binanın derinliklerinde test etti. Bilim insanı elinde taşınabilir bir muon dedektörüyle binanın bodrum katına indi ve dedektörün pozisyonu, binanın altıncı katındaki dört referans istasyonu tarafından izlendi.

Bu referans istasyonları, GPS uyduları üzere fonksiyon gördü. Her istasyon tarafından alınan muonların yolunu takip ederek, bilim beşerinin pozisyonu yüksek bir doğrulukla izlenebilirdi. Fakat, takım bunun hala geliştirilmesi gereken birçok alanı olduğunu belirtti.

Ulaş Utku Bozdoğan

Teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri titizlikle takip edip bu konuda derinlemesine analizler sunan bir yazar. bilgi teknolojileri, yapay zeka, mobil teknolojiler ve dijital trendler gibi konularda geniş bir bilgi birikimine sahip. Teknolojinin hızla değişen dünyasındaki yenilikleri sade ve anlaşılır bir dille aktarma çalışır. Teknolojinin getirdiği dönüşümleri yakından izleyen ve bu konudaki görüşlerini etkileyici bir şekilde paylaşan Ulaş Utku Bozdoğan, teknoloji haberleri alanında önemli bir ses haline gelir :)

Share
Published by
Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

2024 Yılı Elektrikli Otomobil Satış Raporu

2024 Yılı Elektrikli Otomobil Satış Raporu, elektrikli araç pazarındaki son gelişmeleri, satış rakamlarını ve trendleri…

4 saat ago

Tesla’nın Actually Smart Summon Özelliği Türkiye’de Kullanıma Sunuldu

Tesla'nın yeni 'Actually Smart Summon' özelliği Türkiye'de kullanıma sunuldu! Bu yenilikçi teknoloji, aracınızı uzaktan çağırmanızı…

4 saat ago

WhatsApp’tan Sesli Mesajları Metne Dönüştürme Özelliği

WhatsApp'tan sesli mesajları metne dönüştürme özelliği ile mesajlarınızı hızlıca yazıya çevirin. Bu pratik özellik sayesinde…

5 saat ago

OPPO Pad 3 Pro Tanıtıldı: 12.1 İnç Ekran ve Snapdragon 8 Gen 3 İle Geliyor

OPPO Pad 3 Pro, 12.1 inç ekranı ve güçlü Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisiyle tanıtıldı.…

5 saat ago

Jaguar’ın Yeni Marka Yenileme Süreci ve Nothing’in Tepkisi

Jaguar'ın yeni marka yenileme sürecini keşfedin ve Nothing'in bu değişime verdiği tepkiyi öğrenin. Yenilikler, stratejiler…

6 saat ago

2024 Yılı’nın Kelimesi: Manifest

2024 yılı için belirlenen kelime 'Manifest' ile hayatınıza yeni bir yön verin. Bu rehber, manifestasyonun…

6 saat ago