Türk bilim insanları tarafından yürütülen Covid-19 geliştirme çalışmalarından biri olan adenoviral vektör tabanlı aşıda gönüllü sorunu yaşanıyor. Hayvanlı çalışmaları başarıyla tamamlanan aşının insanlı Faz 1 denemelerine katılacak gönüllü bulunamıyor.
Yirminin üzerinde adaydan sadece iki gönüllüye aşı yapılabildi
Ağızdan ve burundan uygulanabilen adenoviral vektör tabanlı aşıyı geliştiren Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, geçen hafta Faz 1 aşamasına geçildiğini söyledi. Bugüne kadar sadece 2 gönüllüye aşı yapıldı.
Adayların Faz 1 çalışmalarına katılabilmesi için bugüne kadar hiç Covid-19 aşısı yaptırmamış olması ve hastalığı geçirmemiş olması gerekiyor. Bu iki şartı yerine getirecek gönüllü bulmakta güçlük çekiliyor. Bugüne kadar 20’nin üzerinde aday içinden yalnızca 2 kişiye aşı yapılabildi. Diğer adayların testleri pozitif çıktı ve daha önce farkında olmadan Covid-19’u atlattığı ortaya çıktı. Özellikle de Omicron’un hızlı bulaşabilme yeteneği nedeniyle aday bulmakta zorlanılıyor.
Destek çağrısı
Gönüllülük çağrısı yapan Prof. Dr. Akbulut, “Özellikle Ankara’da yaşayan insanlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum; eğer Kovid-19 geçirmediyseniz ve bugüne kadar hiç aşı yaptırmadıysanız lütfen Ankara Şehir Hastanemizdeki Faz 1 merkezine başvurarak çalışmaya destek olunuz” dedi.
Geliştirilen aşının en az 1 yıl koruma sağlayacağı ön görülüyor. Yurt dışında geliştirilen adenovirüs temelli 4 aşıya kıyasla yerli aşının tasarım itibarıyla daha geniş ve daha uzun etkilere sahip olduğu belirtiliyor.
Prof. Dr. Akbulut, burun ve ağızdan uygulanan aşının, kas içine yapılan aşıların aksine Covid-19 hastalığını başlangıcında engellediğini vurguladı. Akbulut, “Kovid-19’a karşı ağız ve burundan aşılamada, bir anlamda hastalığın giriş kapısını kapatıyorsunuz. Düşman içeri giremediği için hiçbir belirti ve hastalığa da yol açamıyor. Ayrıca virüs ağız ve buruna yerleşemeyeceği için başkalarına bulaştırma ihtimali de bulunmuyor. Böylece pandemi kısa sürede bitebilecek.” diye konuştu.
Kaynak: Donanimhaber
Xiaomi'nin alt markası Redmi, yeni bir marka kimliğiyle karşımıza çıkıyor. Yenilenen tasarımı ve gelişmiş özellikleriyle…
Cam kurbağalar, doğada hayatta kalmak için olağanüstü gizlenme yetenekleri geliştirmiştir. Bu yazıda, bu ilginç canlıların…
Hayal kurmanın beyin üzerindeki etkilerini keşfedin! Hayal gücünün nasıl çalıştığını, zihinsel sağlığı olumlu yönde nasıl…
BMW'nin Hofmeister kıvrımı, otomobil tasarımında ikonik bir imza olarak öne çıkıyor. Bu eşsiz tasarım unsuru,…
Elon Musk, X platformunda yeni beğenme özelliğini tanıttı! Bu özellik, kullanıcıların içeriklerle etkileşimini artırmayı hedefliyor.…
Okyanusta keşfedilen gizemli cisim, bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Yumurtadan robotik incelemelere kadar uzanan bu heyecan…