Yumurta ve Tavuk Paradoksu
Hepimizin zaman zaman düşündüğü klasik sorulardan biri yumurtanın mı tavuktan yoksa tavuğun mu yumurtadan çıktığıdır. Bu sorunun cevabı belki de tarih boyunca birçok insanı düşündürmüştür. Günün sonunda, bir yumurtanın içinden tavuk çıkabileceği gibi, tavuklar da yumurtadan meydana gelir. Ancak bilim insanlarına göre bu paradoksun cevabı geçmişte gizlidir.
Yeni yapılan bir araştırmaya göre, gezegenimizdeki yaşam, ilk hayvanlardan önce embriyolar kullanmaya başlamış. Araştırmalar, sığ denizlerin diplerinde yaşayan tek hücreli bir organizmanın, üreme sürecinde hayvan embriyolarına benzer yapılar geliştirdiğini ortaya koyuyor. Bu organizmanın üreme süreci, embriyolardaki hücre bölünmelerine benzemekte.
Hayvan Embriyosuna Benzeyen Üreme Süreci
Tek hücreli canlılar genellikle hücre bölünmesi yoluyla ürerler. Ancak, Chromosphaera perkinsii adı verilen bu özel canlı, embriyolarda görülen hücre bölünmesi sürecine benzer bir mekanizma izliyor. İlk olarak iki yapışık hücre oluşturuyor, ardından morula olarak bilinen, ortası boş hücre yığınları meydana getiriyor. Bu durum, araştırmacıların benzer bir sürecin çok hücreli canlılarda da görüldüğünü belirtmelerine olanak tanıyor.
Bu noktada, böyle bir yapının daha sonra bağımsız bir hücre haline gelerek üremesi, benzer bir gelişim sürecinin mümkün olduğunu göstermektedir. Çünkü Chromosphaera perkinsii, milyonlarca yıl önce çok hücreli batık kertenkele türlerinden ayrışmış olan ihtiyozor adlı canlı grubunun bir parçasıdır.
Bilim insanları, hayvanlarda görülen bu üreme sürecinin antik dönemlerden kalmış olabileceği ve çok hücreli canlılardan önce yumurtaların oluşabileceği fikrini ortaya atıyor. Ancak, bu yapıların daha detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini de vurguluyorlar.
Araştırma bulguları, prestijli dergi Nature‘da yayımlandı.
Kaynak: Webtekno