Tekno Takip

Zürafaların boynu neden uzun? Bilim insanlarının yeni bir teorisi var

İnanç Can Çekmez: Zürafaların boynu neden uzun? Bilim insanlarının yeni bir teorisi var 5

Zürafaların boyunlarının neden uzun olduğunun sebebi yıllardır tartışılan konulardan biri. Standart hikayeye göre, zürafaların diğerlerinden daha uzun boyunlu olan ataları ağaçların tepesinde daha besleyici yapraklara ulaşabiliyorlardı ve bu nedenle hayatta kalma ve üreme olasılıkları daha yüksekti. Yavruları bu özelliği miras aldı ve bu durum uzun boyunlarının olmasına sebep oldu.

Ancak Darwin’e göre, cinsel seçilim de bu tip durumlarda önemli bir rol oynuyor. Onun zamanından bu yana başka, daha karmaşık etkiler de fark edildi. Bazı zoologlar, eşler için mücadelenin zürafaların güçlü boyunlarına katkıda bulunabileceğini teorisini öneriyordu ve Science dergisinde sunulan yeni kanıtlar bu durumu destekliyor.

Yeni keşfedilen Discokeryx xiezhi fosilleriyle görüldüğü üzere, 16 milyon yıldan uzun bir süre önce züfaraların daha kısa boyunları ve keratinleşmiş tuhaf kafaları varmış. Tasvir: Y. Wang ve X. Guo

Normalde, milyonlarca yıl önce evrim geçiren bir özelliğin sebebini öğrenmek oldukça zordur. Ancak çalışmanın ortak yazarı Çin Bilim Akademisi’nden Profesör Deng Tao, Xinjiang’taki Junggar Havzası’nda 16,9 milyon yaşında etkileyici bir fosil buldu. Araştırmacılar, yeni tanımlanan türü Discokeryx xiezhi olarak adlandırdı. Discokeryx, zürafagiller üst familyasının bilinen en eski üyelerinin arasında yer alıyor.

Bu türün başındaki kemik yapısı darbeler için gelişmiş gibi gözüküyor ve yazarlar, misk öküzleri gibi kendilerini korumak ve güçlerini göstermek için başlarını kullanan daha modern hayvanların kafatası yapısı ile benzerlik gösterdiğini söylüyor.

Ayrıca yazarlar, zürafalarının başlarını vurma yöntemini, uzun bir boyna sahip olmadan çok önce kendilerine eş kazanmak için bir araç olarak kullandığını da belirtiyor. Habere göre modern zürafalar beş milyon yıl önce evrimlerine başlamış olmasına rağmen, başlarının ve boyunlarının bir silah olarak kullanılması çok daha uzun bir geçmişe sahip. Erkekler, daha uzun bir boyna sahip olarak daha fazla güç elde edebilmekteydi ve diğer hayvanların ulaşamadığı yapraklara ulaşmak muhtemelen ikincil bir avantajdı. Boyunlarının uzun olması, bu hayvanların sağlam kafaları ile çok daha fazla güç yaratabilmelerine imkan tanıyordu.

Kaynak:  Chip

Exit mobile version