Categories: Bilim

Fazladan Uyku Süresinin Önemi: 46 Dakika Daha İyi Hissettiriyor

Fazladan Uyku Süresi: Ne Kadar Önemli?

Fazladan Uyku Süresi: Ne Kadar Önemli?Fazladan Uyku Süresi: Ne Kadar Önemli?

“5 dakika daha, sonra kalkacağım.” “Yalnızca 10 dakikaya ihtiyacım var, kalkıyorum.” Bu tür cümlelerin arkasında yatan gerçeklik payını merak ediyor musunuz? Gelin, fazladan kaç dakikalık uykuya ihtiyacımız olduğuna birlikte göz atalım.

Uyku üzerine yapılan araştırmaların çoğu, uykusuz kalmanın birey üzerindeki olumsuz etkilerine odaklanmaktadır. Yetersiz gece uykusu; bilişsel beceriler, DNA onarımı ve hafıza gibi alanlarda istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Ancak, Journal of Positive Psychology adlı hakemli dergide yayımlanan yeni bir çalışma, uykunun yalnızca olumsuz durumları engellemekle kalmayıp, kişinin daha iyi hissetmesini sağlayıp sağlamadığına dair önemli bulgular sunuyor.

Bu araştırma çerçevesinde, 18-24 yaş aralığındaki 90 genç, üç farklı gruba ayrıldı: erken, geç ya da her zamanki uyku düzenine sahip olanlar. Geç yatan grup 02.00’de yatıp 07.30’da kalkarken, erken yatanlar 22.30’da yatıp aynı saatte kalkıyordu.

Fazladan Uyku Süresinin Önemi: 46 Dakika Daha İyi HissettiriyorFazladan Uyku Süresinin Önemi: 46 Dakika Daha İyi Hissettiriyor

  • İlk grup, her zamanki uyku düzenine kıyasla 37 dakika az uyudu.
  • İkinci grup ise 46 dakika fazla uyudu.

Katılımcıların uykuları, 1 hafta boyunca akıllı saatlerle takip edildi ve bu süre zarfında uyku alışkanlıkları da bir gün boyunca kaydedildi. Araştırmacılar, haftanın başında ve sonunda katılımcılara anketler yaparak onları bilişsel testlerden geçirdiler. Ekip, uykunun dirayet ve minnettarlık gibi kişilik özellikleri üzerindeki etkisini araştırdı.

Bulgular oldukça dikkat çekiciydi. 46 dakika bile fazladan uyumanın, günlük yaşamda belirgin bir iyileşme yaratabileceğine işaret ediyordu. Yani, gece uykusunu 46 dakika artıran bireyler, gün içinde çok daha dirayetli ve yaşamlarından memnun hissediyorlardı. Öte yandan, 37 dakika az uyuyanlar ise duygusal durumlarında ve ruh hallerinde gerilemeler yaşadı ve olumsuzluklar gözlemlendi.

Özetle, bu çalışma, gece uykusunun 46 dakika artırılmasının sizi gün içinde çok daha pozitif hale getirebileceğini ortaya koyuyor. Uyku süresi ne kadar kısalırsa, gündelik verimlilik de o kadar düşüyor diyebiliriz.

Kaynaklar: Independent, IFL Science, Medical Xpress

Detaylı bilgi için: Webtekno

İnanç Can Çekmez

Recent Posts

2027 Yılında Apple’ın En Kalabalık iPhone Serisi Geliyor

2027 yılında Apple'ın en kalabalık iPhone serisi piyasaya çıkıyor. Yenilikler ve özelliklerle dolu bu seriyi…

6 saat ago

Steam ve Game Pass Entegrasyonunu Kolaylaştıran Tarayıcı Uzantısı

Steam ve Game Pass entegrasyonunu kolaylaştıran tarayıcı uzantısı ile oyunlara hızlıca erişin ve deneyiminizi geliştirin.…

7 saat ago

Apple’ın iOS 26 Dördüncü Beta Sürümünü Yayınlaması ve Yenilikler

Apple, iOS 26 dördüncü beta sürümünü yayınladı. İşte yeni özellikler ve yenilikler hakkında detaylar. Güncellemeyi…

8 saat ago

Tarihin En Güzel ve İkonik Direksiyon Tasarımları

Tarihin en güzel ve ikonik direksiyon tasarımlarını keşfedin. Otomobil tutkunları için ilham verici ve eşsiz…

8 saat ago

WhatsApp’a Yeni Hatırlatma Özelliği Geliyor

WhatsApp'a gelen yeni hatırlatma özelliği sayesinde önemli mesajları ve etkinlikleri kolayca hatırlayabilir, iletişiminizi daha verimli…

8 saat ago

Samsung Galaxy Z Fold 7: Yeniliklerle Dolu İnce ve Güçlü Katlanabilir Akıllı Telefon

Samsung Galaxy Z Fold 7 ile yenilikler ve güç bir arada. İnce tasarımıyla katlanabilir akıllı…

9 saat ago