Geçtiğimiz ay, Mars’ta araştırma yapan Perseverance yüzey araştırma aracı tarafından çekilen bir resimde görülen bir nesne, Mars hakkındaki tartışmaları alevlendirmiş ve bir dizi spekülasyona neden olmuştu. Bu nesne karışmış bir ip veya spagettiyi andırıyordu. NASA JPL’den görüntüleme bilim insanı Justin Maki, bu nesnenin ne olabileceği ve Mars’a nasıl gittiğine dair bir açıklama yaptı.
12 Temmuz’da Perseverance tarafından görüntülenen nesne, 16 temmuzda ortadan yok olmuştu.
Maki’nin açıklaması özetle şunları söylüyor: Perseverance, 2021 Şubat ayında Mars yüzeyine iniş yapmıştı. Yüzey araştırma aracını Mars yüzeyine indiren sistem aracı bıraktıktan sonra güvenli, uzak bir mesafeye gidip yere çarpmıştı. Bu çarpmadan dolayı parçalanmış ve dört bir yana enkaz parçaları fırlatmıştı. İşte bu enkaz parçaları zaman zaman Perseverance’ın kameralarına yansıyor. NASA, şimdiye kadar bu şekilde yarım düzine parçanın görüntülendiğini belirtiyor ve bunun da onlardan biri olduğunu söylüyor. Bu parçanın, yüzey araştırma aracını tutan ağın bir parçası olduğu düşünülüyor. Bir tür polyester fiber olan bu ağ, yüzey araştırma aracını iniş sırasında oluşan yüksek sıcaklıklardan korumak için kullanılan termal örtünün içinde bulunuyordu.
Burada asıl etkileyici olan, bu enkazın bu kadar uzak bir noktaya kadar ilerlemiş olması. İniş aracı şu anda Perseverance’ın araştırma yaptığı noktanın 2 kilometre uzağına indi. NASA, enkaz parçalarının sert Mars rüzgarları ile taşınmakta olduğunu belirtiyor. Görüntülenen enkaz parçasının birkaç gün sonra ortadan yok olması da bu teoriyi destekler nitelikte.
Kaynak: Chip
Yapay zekanın iş dünyasındaki güncel dönüşümünü keşfedin. İş verimliliği ve inovasyon için yapay zekanın sunduğu…
Windows XP'yi tarayıcı üzerinden deneyimleyin ve nostaljiyi yeniden yaşayın. Eski zamanların keyfini modern tarayıcıyla yanınızda…
WhatsApp'ta hakkında bilgilerini süreli ve dinamik hale getiren yeni özellikler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Detaylar…
Yapay zekanın gücü ve sınırlarını keşfedin. Bu içerikte, yapay zekanın potansiyeli ve sınırlarını derinlemesine inceleyerek…
Türkiye'nin yeni dron savunma sistemi TOLGA'nın özellikleri ve avantajları hakkında detaylı bilgi. Güçlü ve gelişmiş…
STM, IDEF 2025'te yeni savunma sistemlerini tanıtarak güvenlik ve teknolojide öncü adımlarını sergiledi. Detaylar için…