Sadece birkaç hafta içinde, iki bağımsız küme tarafından ZTF20abrbeie olarak da bilinen AT2021lwx’i tanımlayan iki makale yayınlandı. Muhtemelen “Korkunç Barbie” takma ismiyle daha ünlü olan bu olay, şimdiye kadar tespit edilen en büyük kozmik patlama olarak öne çıkıyor.
Geçtiğimiz hafta yayınlanan birinci çalışmada, bu patlamanın, çekim parçalanması olayı olarak tanımlanan bir olayda, süper kütleli bir kara delik tarafından parçalanan bir yıldız olduğunu önerdi. Barbie, şimdiye kadar kaydedilen en parlak çekim parçalanması olayından üç kat daha parlak olmasıyla dikkat çekiyor. İkinci makale, muhteşem kütleli kara deliğin Güneş kütlesinin yaklaşık 15 katı bir yıldızı parçalayıp yutmadığını, bunun yerine Güneş’imizden yaklaşık 1.000 kat daha ağır olan daha büyük bir gaz bulutunu yediğini savunuyor.
Queen University Belfast’tan Dr. Matt Nicholl, açıklamasında “İlk başta, bu alevlenmenin geçen bir yıldızı tüketen bir kara deliğin sonucu olabileceğini düşündük. Lakin modellerimiz, kara deliğin bu kadar uzun mühlet bu kadar parlak kalabilmesi için Güneşimizin kütlesinin 15 katını yutması gerektiğini gösterdi” dedi ve devam etti: “Böylesine büyük bir yıldızla karşılaşmak çok azdır, bu yüzden çok daha büyük bir gaz bulutunun daha muhtemel olduğunu düşünüyoruz. Birçok devasa karadelik gaz ve tozla çevrilidir ve biz hâlâ bu kara deliğin neden bu kadar şiddetli ve ani bir formda beslenmeye başladığını çözmeye çalışıyoruz.”
Süresiyle de dikkat çekiyor: Tam 3 yıl!
Barbie, yalnızca olaydan yayılan güç ile değil, tıpkı vakitte müddetiyle de dikkat çekiyor. Süpernova yahut çekim parçalanması olayları sadece birkaç ay boyunca görünür kalır ve ekseriyetle bu kadar parlak olmaz. Barbie patlaması ise üç yıl sürdü. Yakın vakitteki en parlak gama ışını patlaması GRB 221009A (bu patlama daha da parlaktı) üzere bu kadar parlak olabilen süreksiz olaylar bile yıllar değil birkaç dakika sürer.
Bu bedellere yaklaşan öteki tek objeler, daima bir gaz akışıyla muazzam bir halde beslenmeye başlayan bir üstün kütleli kara delik durumu olan kuasarlardır. Bu varlıklar, kainattaki en parlak objelerdir.
Makalenin ortak müelliflerinden Southampton Üniversitesi Profesörü Mark Sullivan, yaptığı açıklamada “Bir kuasara baktığımızda, parlaklığın vakitle yükselip alçaldığını görüyoruz. Lakin on yılı aşkın bir müddettir geriye dönüp bakıldığında AT2021lwx’in tespiti yoktu, sonra birdenbire kainattaki en parlak şeylerin parlaklığıyla ortaya çıktı ki bu eşi gibisi görülmemiş bir şeydi” diyor.
Belki de bir kuasar fazının başlangıcı olabilecek olan Korkunç Barbie patlamasının müşahedeleri devam ediyor ve bu yüzden önümüzdeki yıllarda bu dikkat alımlı kozmik olay hakkında daha fazla araştırma göreceğimiz varsayım edilebilir.
Çalışma, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society üzerinde yayınlandı…
2024 Yılı Elektrikli Otomobil Satış Raporu, elektrikli araç pazarındaki son gelişmeleri, satış rakamlarını ve trendleri…
Tesla'nın yeni 'Actually Smart Summon' özelliği Türkiye'de kullanıma sunuldu! Bu yenilikçi teknoloji, aracınızı uzaktan çağırmanızı…
WhatsApp'tan sesli mesajları metne dönüştürme özelliği ile mesajlarınızı hızlıca yazıya çevirin. Bu pratik özellik sayesinde…
OPPO Pad 3 Pro, 12.1 inç ekranı ve güçlü Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisiyle tanıtıldı.…
Jaguar'ın yeni marka yenileme sürecini keşfedin ve Nothing'in bu değişime verdiği tepkiyi öğrenin. Yenilikler, stratejiler…
2024 yılı için belirlenen kelime 'Manifest' ile hayatınıza yeni bir yön verin. Bu rehber, manifestasyonun…