Perşembe, Aralık 5, 2024
Ana SayfaBilim35.000 Yıllık Kılıç Dişli Kedi Yavrusu Keşfi

35.000 Yıllık Kılıç Dişli Kedi Yavrusu Keşfi

35.000 Yıllık Kılıç Dişli Kedi Yavrusu

35.000 Yıllık Kılıç Dişli Kedi Yavrusu

Doğa, her zaman bilim dünyasına ışık tutan ve merak uyandıran sırlarla doludur. Özellikle toprağın derinliklerinde asırlarca saklanan kalıntılar, altın değerinde bilgiler barındırır. Yakın zamanda keşfedilen 35.000 yıllık bir yavru kedi ise bu sırların en dikkat çekici örneklerinden biri.

Araştırmacılar, yaklaşık dört yıl önce Sibirya’nın donmuş topraklarından çıkarılan mumyalaşmış kalıntıları detaylı bir şekilde inceledi. Yapılan incelemeler sonucunda, bu kalıntının en az 35.000 yıl önce yaşamış olan, yaklaşık 3 haftalık bir kılıç dişli kedi yavrusuna ait olduğu belirlendi. Şaşırtıcı bir şekilde, Sibirya’nın permafrost (donmuş toprak) tabakalarından çıkarılan bu kedinin pençeleri ve bıyıkları hâlâ yerindeydi. Yeni bir analiz, yavrunun başı ve üst gövdesinin de oldukça iyi korunmuş olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, kalıntılarla birlikte bir buz bloğu içinde pelvik kemiklere, bir uyluk kemiğine ve kaval kemiklerine de rastladı. Ancak bu hayvanın ölümüne neyin sebep olduğu hâlâ bir muamma.

35.000 Yıllık Kılıç Dişli Kedi Yavrusu Keşfi

Aslında, bu türden iyi korunmuş bir kılıç dişli kedi kalıntısına rastlamak son derece nadir bir durumdur. Araştırmacılar, bu kedinin Homotherium latidens türüne ait olduğunu belirtti. Bu donmuş küçük mumya, aynı zamanda bu türün buzul çağı koşullarına oldukça iyi adapte olduğunu göstermektedir.

Öte yandan, araştırmacılar bu kedi kalıntısını 3 haftalık bir aslan yavrusuyla karşılaştırmaya karar verdiler. Kılıç dişli kedinin, aslan yavrusuna göre daha geniş patileri olduğu ve günümüz kedilerinin bilek eklemlerinde bulunan karpal yastıklara sahip olmadığı gözlemlendi. Bu adaptasyon, kılıç dişli kedilerin karda daha rahat hareket etmelerini sağlarken, mumyada gözlemlenen kalın ve yumuşak kürk ise onların kutup soğuklarından korunmasına yardımcı oluyordu.

Ayrıca yapılan karşılaştırmalar, kılıç dişli kedilerin aslan yavrularına göre daha büyük bir ağza, daha küçük kulaklara, daha koyu tüylere ve çok daha kalın bir boyuna sahip olduğunu ortaya koydu. Özetle, bilim insanlarının gerçekleştirdikleri bu kapsamlı analizler, 35.000 yıllık kılıç dişli yavru kedinin en belirgin özelliklerini gün yüzüne çıkarmış oldu.

Kaynaklar: Arkeofili, IFL Science

İlginizi çekebilir:

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Trend Yazılar