NASA, Artemis 1 “pratik provasını” birkaç sorun yaşamasına rağmen ilk kez tamamlamayı başardı. Ajans, ilk kez Uzay Fırlatma Sisteminin tüm yakıt tanklarını tamamen doldurmayı başardı ve en son fırlatma geri sayımına devam edebildi.
“Pratik prova”, roketin gerçek fırlatılması yapılmadan roket fırlatılmasını simüle eden testlere verilen isim. Fırlatma ekibi, çeşitli sızıntılar ve halihazırda düzeltilmiş olan diğer sorunlar nedeniyle bu yılın başlarında SLS yakıt doldurma çabaları dolayısıyla önceki üç girişimi kısa kesmek zorunda kalmıştı.
Bu girişim de, başarıyla tamamlansa bile sorunsuz gerçekleşmedi. NASA, Cumartesi günü test başladığından beri yakıt doldurmayı birkaç kez askıya almak zorunda kaldı. Yakıt ikmali, roketin gaz halindeki yedek nitrojen tedarikiyle ilgili bir sorun nedeniyle ilk olarak Pazartesi sabahı erkenden durduruldu. Ekibin, gaz halindeki nitrojen hattının valfini tamir etmesinin ardında yakıt ikmali birkaç saat sonra yeniden başladı. Ancak CNN’in belirttiği üzere, ekip Pazartesi öğleden sonra yakıt ikmali işlemini bitirirken birkaç sorun daha ortaya çıktı. Bir hidrojen sızıntısı keşfettiler ve ilk çözümleri işe yaramayınca bu sızıntıyı kapatmak için başka seçenekler aramak zorunda kaldılar. Ayrıca, roketin fazla sıvı hidrojenini yakan yakıcı, fırlatma sahasının etrafındaki çimenli alanda küçük bir yangına neden oldu.
En sonunda, fırlatma denetleyicileri, fırlatma bilgisayarı tarafından bir bekletmeyi tetiklememek için sızıntıyla ilişkili verileri maskeleme planı yaptı. Bu gerçek bir fırlatma senaryosunda kabul edilebilecek bir şey değil, ancak ihtiyaç duydukları verileri toplamak için geri sayıma mümkün olduğunca yaklaşmak istediler.
Uzun bir bekleyişin ardından 10 dakikalık son fırlatma geri sayımını başarıyla devam ettirebildiler ve testi tamamen sonlandırmak zorunda kalmadan önce T-29 saniyeye ulaştılar. Fırlatma ekibi, başlangıçta, geri sayımın, fırlatmanın gerçekleşmesi beklenenden önce T-33 saniyeye kadar olmasına izin vermeyi planlıyordu. Ekip, daha sonra zamanlayıcıyı yeniden başlatmayı ve başlatmadan yaklaşık T-9 saniye öncesine kadar geri sayımı tekrarlamayı amaçlıyordu.
Kaynak: Chip