Her gün daha da gelişen teknolojinin ve yapay zekanın günlük hayattaki kullanım alanları gün geçtikçe daha da büyümeye devam ediyor. Sağlık üzerine çalışan ve bebeklerdeki nörolojik bozuklukları tanımlamaya yönelik bir ses biyometrik şirketi olan Ubenwa, doktorların bebekleri tedavi etme yöntemlerini değiştirebileceğine inanıyor.
Şirkete ismini veren Ubenwa kelimesi Nijer dilinde bebek ağlaması demek. Şirket, yeni doğmuş bebeklerin ağlama seslerini yapay zeka yardımıyla analiz ediyor ve sağlık durumlarını saptayabiliyor. Bu sistem sayesinde yeni doğmuş bebeklerde görülen yeterli nefes alamama, boğulma gibi durumların önüne geçilmesi hedefleniyor.
Ubenwa, bebek ağlamalarının hayati bir işaret olarak kabul edilmesini sağlamak istiyor
Doğumdan sonra bebeklerde görülen en yüksek üçüncü ölüm sebebi nefes alamama rahatsızlığıdır. Bebeklerin doğum sonrası yeterli hava alamaması, ilerleyen yaşlarda zihinsel hastalıklara bile neden olabiliyor. Dünya çapında 1,2 milyon bebeğin nefes rahatsızlıkları yüzünden öldüğü ya da ömürleri boyunca kalıcı zararlarla yaşamak zorunda kaldıkları ortaya çıktı.
Montreal merkezli Ubenwa, nörolojik bir rahatsızlığın belirtilerine sahip olup olmadığını anlayabilmek için yapay zeka yardımıyla bebeklerin ağlamalarını dinliyor. Çeşitli algoritmalar kullanan bu yapay zeka, yeni doğan bebeklerin kayda alınan ağlama seslerini dinliyor ve önceden belirlenen kriterlere göre nefeslerindeki düzensizlikleri kontrol edebiliyor.
Dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılar akıllı telefonlarına özel uygulamayı indirip, test yaptırabilmek için bebeklerini ağlamasını kayda alabiliyorlar. Belli bir süre sonra analiz sonuçları kullanıcılara geliyor. Tespit edilen bir anormallik varsa uygulama kullanıcıyı bilgilendiriyor ve verileri doktorlarla paylaşmasını sağlıyor. Ayrıca analizlerin yüzde 89’a varan oranlarda doğru saptama yaptığı da açıklandı.
Sağlık alanında yapay zekanın ve teknolojinin kullanımının güzel bir örneği olan Ubenwa, alacağı yatırımlarla birlikte doğuştan kalp hastalığını tanımlayabilmek için sahip olduğu yazılımı geliştirmek istiyor.
Kaynak: Webtekno