Dünya çapından milyonlarca insanın beğeniyle oynadığı video oyunlarını yapmak, şirketlere yüksek miktarda paralara mâl olabiliyor. PlayStation’ın eski patronu Shuhei Yoshida tarafından yapılan yeni açıklamalar da büyük oyunları yapmanın zorluğunu ve pahalığını gözler önüne seriyor.
2008’den 2019’a kadar God of War ve The Last of Us gibi birbirinden başarılı işlerde imzası bulunan Sony Interactive Entertainment’ın başkanlığını üstlenen Yoshida, pazartesi The Guardian tarafından yayınlanan bir röportajda konuştu. Eski başkan, geliştiricileri bir projede takılı kalmaktan kurtarmak için bazı oyunların gün yüzünü görmediğini belirtti.
PlayStation, geliştiricileri uğraştırmamak için başarısız olacağını düşündüğü birçok oyunu iptal ediyor
Yoshida, 2019 yılında pozisyonundan ayrılmış ve yerini eski Guerilla Games patronu Herman Lust’a bırakmıştı. Ancak ünlü iş insanı, başta olmasa da Sony ve şirketin stüdyolarında geliştirilen oyunlarda yer almaya devam etti. Bu sürecin bir parçası olarak da yeni açıklamalarında daha potansiyelli oyunlara odaklanmak için oldukça fazla oyunun iptal edildiğini aktardı.
Eski PS Başkanı yaptığı açıklamalarda, “PlayStation birçok fikri kucaklıyor ancak bunların çoğu başarısız oluyor. Bir prototip geliştiriyoruz ve onu değerlendiriyoruz. Sonrasında ise daha fazla zaman ve kaynak harcayıp harcamamız gerektiğine karar veriyoruz. Çok fazla oyunu da iptal ediyoruz. Genellikle geliştiricileri onları bir projeye takılı kalmaktan kurtarmaya çalıştığım konusunda ikna etmeye çalışıyorum” diyerek stüdyoları ve geliştiricileri başarılı olmayacak oyunlar üzerinde çalışmaktan “kurtarmaya” çalıştığını belirtti.
Oyun geliştirme maliyetleri son yıllarda büyük oranda artması, şirketlerin risk almasını zorlaştırıyor
Öte yandan son yıllarda büyük oyun geliştirmenin maliyetinin ve zorluğunun ciddi derecede arttığına da dikkat çekildi. Örneğin 2010 yılında çıkan AAA bir oyun olan God of War III, Sony’e 44 milyon dolara mal olmuştu. Ancak 2022’de çıkış yapan God of War: Ragnarök, şirkete 200 milyon dolara mal olarak bu değişimi gözler önüne serdi.
Hâliyle fiyatlar bu kadar artınca şirketlerin başarılı olmama potansiyeline sahip bazı projeleri yapması çok daha riskli hâle geliyor. Oyunların iptal edilmeleri, sürece dahil olanları üzse de genel olarak stüdyoları, yayıncıları ve geliştiricileri çok fazla masraftan, uğraştan ve gelecekte gelecek eleştirilerden kurtarabiliyor.
Buna rağmen Yoshida, sektördeki geliştiricilerin yaratıcı projeleri için risk almaya devam etmesini istediğini, Fortnite gibi “live-service” oyunların hâkim olmasını istemediğine vurgu yapıyor: “Umarım yaratıcı fikirleri ve yeni şeyler üzerinde çalışan insanları desteklemeye ve kovalamaya devam ederler. Her yıl, ‘En İyi 10 Oyun’ listelerine giren yapımların birbirinin aynısını olmasını istemezsiniz. Bu bence biraz can sıkıcı olur.”
Kaynak: Webtekno