Google Chrome, Windows, Mac, Android, tüm platformlarda en çok kullanlan internet tarayıcısı ve sıklıkla güncelleniyor lakin orta ara yanılgı bildirileriyle baş başa bırakabiliyor. “Err_ssl_protocol_error” veya“Bu site inançlı ilişki sağlayamıyor” Chrome’da sıklıkla karşılaşılan yanlışlardan biri. Twitter, Binance yahut bir öbür siteye girildiğinde çıkan Err_ssl_protocol_error yanlışı nedir, neden alınır? SSL sorunu nasıl çözülür? Err_ssl_protocol_error yanlışı tahlili burada.
Err_ssl_protocol_error ne demek 🤔
Peki, Err_ssl_protocol_error yanlışı neden alınır? Bir web sitesini açarken, internet tarayıcısı inançlı irtibat kurmak için sitenin SSL sertifikasını ister. SSL, bir web sitesinin geçerliliğini gösteren bir kimlik bilgisi olup, HTTPS protokolünün temel ögesidir. Bir SSL ilişkisi başlatılırken, web tarayıcı site sunucusuna istemci kimlik doğrulama sertifikası da sağlar. Bu süreç, TLS handshake (el sıkışma) olarak bilinir. Kimlik doğrulama süreci tamamlandıktan sonra data transferi gerçekleşir ve tarayıcı web sayfasını manzaralar. Görüntüleyemezse, Err_ssl_protocol_error vb. bir yanılgı iletisi gösterir.
Bu yanılgı iletisi, genelde mühleti dolmuş yahut eksik SSL sertifikasından kaynaklanır. Sunucunun ve istemcinin şifreleme protokollerindeki uyumsuzluktan da kaynaklanabilir. Bu yanılgı web sitesinin sertifikası iptal edildiğinde de oluşabilir.
Err_ssl_protocol_error yanılgısı tahlili ✅
1️⃣ Sistem saatini denetim edin
Yanlış tarih yahut saat dilimi ayarları, Err_ssl_protocol_error ssl protokol hatası üzere web sitelerine girerken sıkıntılarla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu nedenle bir sonraki adım olarak sistemin tarih ve saat ayarlarına bakmalısınız. Bunu ekranınızın sağ alt köşesindeki saate tıklayarak yapabilirsiniz. Geçerli saat diliminin, saatin ve tarihin gerçek olup olmadığını denetim edin. Saat formatını da onaylayıp sayfayı yine yükleyerek sorunun çözülüp çözülmediğini görün.
2️⃣ Tarayıcı önbelleğini ve SSL durumunu temizleyin
Bu işe yaramadıysa, SSL durumunu temizleyin. SSL durumu, Chrome’un bir web sitesinin HTTPS kullanıp kullanmadığını belirlemesinin bir yoludur. Web sitesi HTTPS temasını kullanıyorsa SSL durumu yeşile, kullanmıyorsa kırmızıya döner. SSL durumu temizlemek için Kontrol Merkezi’ne girin. Ağ ve İnternet – Ağ ve Paylaşım Merkezi – İnternet Seçenekleri yolunu izleyin. İçerik altında SSL durumunu temizle butonuna tıklayın. SSL önbelleği temizleme sürecinin tamamlanmasından sonra Chrome’u yine başlatın.
3️⃣ Tarayıcı eklentilerini ve antivirüs programını devre dışı bırakın
Tarayıcı uzantıları, bizen protokol ayarlarında problemlere neden olabiliyor. SSL protokol hatası oluşturabilecek eklentiyi bulmak için, Chrome menüsünü açıp Başka araçlar – Uzantılar’a tıklayarak eklentiler sayfasını açın. Tüm uzantıları devre dışı bırakın. Akabinde, kusur bildirisini aldığınız web sitesini tekrar ziyaret edin. Site açılıyorsa yüklediğiniz bir eklenti sıkıntıya sebebiyet veriyor demektir. Hangi eklentinin sorun çıkardığını tespit etmek için ne yazık ki tek tek etkinleştirmekten öbür seçeneğiniz yok. Bu ortada Chrome eklenti mağazası epey geniş, kullandığınız eklentinin bir alternatifini kolay kolay bulabilirsiniz. Eklentiler dışında antivirüs programı yahut güvenlik duvarını süreksiz olarak devre dışı bırakabilirsiniz.
4️⃣ SSL sertifikanızı denetim edin
5️⃣ QUIC protokolünü devre dışı bırakın
QUIC, Google’ın Chrome tarayıcısı için geliştirdiği bir internet protokolü. HTTP protokolüne alternatif ve performans güzelleştirmeyi amaçlıyor. QUIC, Chrome’da varsayılan olarak açık lakin Ayarlar kısmından devre dışı bırakabilirsiniz. QUIC’i devre dışı bıraktığınızda tarayıcı HTTP kullanır. Bu, ilişki sıkıntınızı çözebilir. QUIC protokolünü devre dışı bırakmak için adres satırına “chrome://flags/#enable-quic” yazın. Experimental QUIC Protocol yanındaki açılır menüye tıklayın ve Disabled’ı seçin. Sayfanın altında, Tekrar Başlat butonuna tıklayın. Artık, protokol hatası aldığınız web sitesine dönün.
6️⃣ Tüm SSL/TLS sürümlerini etkinleştirin
Deneyebileceğiniz öbür bir prosedür de tüm SSL/TLS sürümlerini etkinleştirmek. Bu, eski yahut inançlı olmayan protokollere sahip sitelere girmenizi sağlayacaktır. Bu sistem, ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR yanılgısının kaynağını belirlemenize yardımcı olur. Tüm SSL/TLS sürümlerini aktifleştirmek için Chrome tarayıcıda Gelişmiş Ayarlar’a gidin ve akabinde Sistem’e tıklayın. Proxy ayarlarını aç’ı seçtikten sonra Gelişmiş sekmesine gidin.
Tüm TLS/SSL sürümlerinin kutucuklarını işaretleyin. Tarayıcıyı tekrar başlatın ve web sitesine erişip erişemediğinize bakın.
Err_ssl_protocol_error hatası iPhone ve Android telefonda da karşınıza çıkabilir. Telefonda bu kusurla karşılaşıyorsanız, tarayıcınızın geçmişini temizleme, eklentileri devre dışı bırakma, tarih ve saati denetim etme, DNS değiştirme, yazılım güncelleme üzere misal süreçleri sorunu çözebilirsiniz. Unutmadan, Err_ssl_protocol_error Türk Telekom ve öbür internet servis sağlayıcılarda genelde Chrome web tarayıcısında karşılaşılan bir kusur bildirisi, tahlili de epeyce kolay. Err_ssl_protocol_error yanılgısı neden alınır? Bu site inançlı irtibat sağlayamıyor çözüm yolları neler? bu rehber yazıda bulabilirsiniz.