Keşfedilen bu yeni patlama, herhangi bir süpernovadan 10 kat daha parlak
Southampton Üniversitesi’nde araştırma vazifelisi olan Philip Wiseman liderliğindeki astronomlar, yakın bir vakitteki araştırmalarını Royal Astronomical Society’de yayınladı. Bu araştırma ile bilinen kara delik birikimi senaryolarının çok bir uzantısı olarak tanımladıkları bu göz kamaştırıcı patlama ortaya çıktı.
Wiseman yaptığı açıklamalarda “Aniden gözlerimiz dışarı fırladı. Zira bu şey bir süpernova olamaz. Bu gözlemlediğimiz şey 10 kat fazla parlak ve bu enerjiyi patlayan bir yıldızla yaratamazsınız. Daha evvel gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor.” dedi.
Araştırmalar sonucunda ekip, patlamanın büyük bir hidrojen gazı bulutunun Güneş’ten 100 milyon kat daha büyük bir harika kütleli kara delikle çarpışmasıyla kıvılcımlandığını öne sürdü. Araştırmacılara nazaran bulut, kara deliğin etrafında toplanırken ağır gelgit kuvvetleri onları aydınlatan ve milyarlarca ışıkyılı boyunca görünür kılan gaz aracılığıyla şok dalgaları gönderdi ve böylelikle bu devasa patlama ortaya çıktı.
Hipotezlerini doğrulamak için araştırmacılar hem AT2021lwx’i izlemeye hem de misal süreksiz patlamaları aramaya devam etmeyi planlıyorlar. Önümüzdeki 10 yılda daha da güçlü araçların çevrimiçi olması ve araştırmaların hızlanması bekleniyor.