Başkent Üniversitesinde Doç. Dr. Selda Güney’in danışmanlığında, Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencileri Ayşe Sude Ercan, Ozan Sargın ve Can Pekcan, görme engellilerin eğitimde karşılaştıkları zorluklara tahlil bulmak hedefiyle bir proje tasarlamaya başladı.
Akıllı baston üretmeye karar veren ve görme engellilerden talepleriyle yaşadıkları problemleri da dinleyen takım, projeyi bu doğrultuda hazırladı.
Proje sorumlularından Ayşe Sude Ercan, projenin yaklaşık 7 ayda tamamlandığını belirterek, akıllı bastonun işleyişine ait şunları söyledi:
“Bastonda, kamera ve bir mikro denetleyici kart bulunuyor. Şarj etmek görme engelli birey için zahmetli bir iş olacağı için bastonda kesintisiz bir güç kaynağı bulunuyor. Ultrasonik aralık sensörümüz arayı algılayıp önüne bir mani çıktığında ayrıyeten bir ihtar veriyor. Bununla birlikte titreşim motorlarımız görme engelli bireyi gideceği istikametler ve önünde bir mahzur olduğu konusunda uyarıyor.”
Üniversitede pilot bir bölgede projenin kullanılabilirliğini test ettiklerini anlatan Ercan, “Hedefimiz Türkiye’deki ve dünyadaki tüm görme engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak ve daha kolay bir biçimde toplumsal hayata karışmalarını sağlamak.” dedi.
Talepler doğrultusunda çalışmalarını yürüttüklerini belirten Ercan, “Okulda daima ders oluyor ve sesli bir geri bildirim almaları onlar için pek uygun değil. Titreşim motoru kullanmamızı sağlayan sebep buydu.” sözünü kullandı.
Yazılım çalışmalarının tamamlanmasının akabinde hafif ve kolay taşınabilir bir alet tasarlanması için çabaladıklarını tabir eden Ercan, “Bastonun kolay kolay sabitlenmesi de gerekiyordu. Ergonomik açıdan birtakım şeyleri göz önünde bulundurduk.” diye konuştu.
Uygulama ile rota oluşturuluyor
Proje sorumlusu Ozan Sargın da baston için hazırlanan uygulama hakkında bilgi verdi. Buna nazaran, akıllı baston için hazırlanan cep telefonu uygulamasına gitmek istenen yer sesli komutla bildirildiğinde, yere yapıştırılan çeşitli renklerdeki şeritlerden bir rota oluşturuluyor.
Bastonda farklı noktalarda bulunan titreşim motorları aracılığıyla kullanıcının bir pürüzle karşılaştığında bir müddet beklemesi ya da farklı istikametlerde ilerlemesi sağlanıyor.