Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaİnternetSpam Kelimesinin Tarihi: Konserve Et ve Komedi Skeci

Spam Kelimesinin Tarihi: Konserve Et ve Komedi Skeci

Konserve Et ile Başlayan Şaşırtıcı Hikaye

Konserve Et Ile Başlayan Şaşırtıcı Hikaye

Konserve etten başlayıp komedi skecine kadar uzanan bu ilginç yolculuğa hazır olun. Bakalım “spam” kelimesinin hikayesi nereden nereye gitmiş!

Her şey, konserve et ürünüyle başladı. 1937 yılında Hormel Foods’un piyasaya sürdüğü “SPAM” adlı konserve et, “Spiced Ham” yani “baharatlı jambon” kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşuyordu. Bu ürün, özellikle II. Dünya Savaşı sırasında uzun raf ömrü sayesinde Amerikan askerlerinin temel gıdalarından biri haline geldi. Savaş sonrası dönemde de SPAM, popülaritesini kaybetmeden Amerikan kültürünün önemli bir parçası olmayı başardı.

Şimdi, spam kelimesinin hayatımıza nasıl girdiğine gelelim.

1970 yılında, İngiliz komedi grubu Monty Python’un “Flying Circus” adlı televizyon programında yayımlanan bir skeç ile “spam” kelimesinin kaderi değişti. Yukarıda izleyebileceğiniz bu skeçte, menüde neredeyse tüm yemeklerin içerisinde SPAM vardı ve garson sürekli “SPAM” diyerek yemekleri sıralıyordu. Arka planda ise Viking kostümlü bir grup aynı kelimeyi tekrar ederek şarkı söylüyordu. Bu tekrarlar, izleyicide gülümseme yaratırken bir yandan da bıkkınlık hissini de beraberinde getirmişti.

İlk e-posta spam maillerin atası olarak kabul ediliyor. İlk e-postanın atılmasından sadece bir yıl sonra, 1978 yılında bir pazarlama firması, ürününü tanıtmak amacıyla yaklaşık 400 kişiye tanıtıcı bir e-posta gönderdi ve bu e-posta, spam olarak sayılan ilk e-posta olmanın yanı sıra firmaya 13 milyon dolarlık bir satış kazandırdı.

Spam Kelimesinin Tarihi: Konserve Et Ve Komedi Skeci

1990’larda insanlar Monty Python’un o ikonik skecini unutmadı. İnternetin hayatımıza girmeye başladığı ilk dönemlerde, çevrimiçi sohbet odaları ve forumlarda kullanıcılar belirsiz isteklere karşı o efsanevi “SPAM” şarkısını hatırladılar ve bu durumu “spam saldırısı” olarak adlandırmaya başladılar. Böylece, yıllar geçmesine rağmen spam kelimesi ve e-postaları hayatımızda istemesek de varlığını sürdürmeye devam etti.

Kaynaklar: Microsoft, Zero Bounce, Merriam Webster

Bunları da inceleyebilirsiniz:

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Trend Yazılar