Dünya Üzerindeki Türlerin Korunması Üzerine Önemli Bir Gelişme
Bugün dünya üzerinde milyonlarca tür hayatını sürdürmekte; ancak bu türlerin belki de yüzlerce katı, çeşitli nedenlerle neslini sürdüremeyerek yok olmuştur. Günümüzde birçok tür, tükenme tehlikesiyle karşı karşıya ve bilim insanları, bu türlerin korunması için büyük bir çaba harcıyorlar. Bu çalışmaların biri, türlerin korunmasıyla ilgili önemli bir gelişme olarak ön plana çıkıyor. Scientific American tarafından paylaşılan bilgilere göre, bilim insanları soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kara ayaklı gelincikleri, daha önce dondurularak saklanan dokuları kullanarak klonlamayı başardı.
Bu gelişme, nesli tehlikede olan türlerin genetik çeşitliliğini koruma ve gelecekteki nesillerin daha sağlıklı bir şekilde varlıklarını sürdürebilmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. 36 yıl önce ölen gelinciğin dokusundan yeni yavrular klonlandı.
Klonlamada kullanılan gen yapısı, 1988 yılında ölen ve ölmeden önce üreyemeyen bir gelincikten elde edildi. Özellikle bu dokunun tercih edilmesinin nedeni, yıllar önce hayatını kaybeden gelinciğin, halihazırda var olan gelinciklerden 3 kat fazla genetik çeşitliliğe sahip olmasıdır. Klonlama, bu gelincikten alınan dokuların evcil bir gelinciğin yumurtalarına enjekte edilmesiyle gerçekleştirildi.
Her ne kadar klonlama başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş olsa da, sorun tamamen çözülmüş değil. Zira yeni doğan klon bebekler, sınırlı üreme yeteneğine sahip ve bu durum, türün geleceğini kurtarma şansını azaltıyor. Çalışmalar, türlerin laboratuvar ortamında korunmasını değil, vahşi yaşamda varlıklarını sürdürebilmelerini hedefliyor. Bu nedenle, bundan sonraki araştırmalar klon bebeklerin genetik çeşitliliğini artırarak sonraki nesillere aktarabilmesi amacıyla yönlendirilecektir.
Kaynak: Webtekno