Çarşamba, Aralık 18, 2024
Ana SayfaBilimBağırsak Mikrobiyomu ve Sosyal Etkileşimlerin Etkisi

Bağırsak Mikrobiyomu ve Sosyal Etkileşimlerin Etkisi

Bağırsak Mikrobiyomu ve Sosyal Etkileşimler

Bağırsak Mikrobiyomu ve Sosyal Etkileşimler

İnsan vücudunda, özellikle bağırsaklarda yaşayan milyarlarca bakteri, mantar ve virüs, sağlığımız üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İlginç bir şekilde, yaşadığımız çevredeki insanlar ile aynı mikropları paylaşma durumumuz söz konusudur; bu durum, bağırsaklarımızda bile kendini gösterir! Yale Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, Amerika’nın izole köylerinde yaşayan 1.787 yetişkinin bağırsak mikrobiyomlarını, bireylerin sosyal ağlarıyla karşılaştırarak derinlemesine inceledi.

Bu çalışma, yüz yüze sosyal etkileşimlerin, insanların bağırsaklarındaki mikropların çeşitliliği ve yapısını nasıl şekillendirdiğini ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, sosyal bağların yalnızca psikolojik değil; aynı zamanda biyolojik düzeyde de vücudumuz üzerinde kalıcı etkiler yarattığını göstermektedir.

Katılımcıların dışkıları toplandıktan sonra analiz edilen veriler, toplulukların coğrafi ve sosyal olarak ne kadar izole olduğunu ve bu durumun insan mikrobiyomlarının toplumsal yapıdan nasıl etkilendiğini gözler önüne sermektedir. Sosyal etkileşimler, insanların bağırsaklarındaki mikropların benzerliğini nasıl artırıyor?

  • Çalışmada sosyal açıdan daha merkezi bir konumda bulunan bireylerin, bağırsak floralarının, çevrelerinden daha fazla etkileşimde bulunan diğer insanlarla daha benzer olduğu gözlemlenmiştir.
  • Yani, bir kişinin sahip olduğu sosyal bağlantı sayısı ne kadar fazlaysa, onun bağırsak mikrobiyomu da o kadar zengin ve çeşitli olmaktadır.

Araştırmaya katılan 301 kişi üzerinde yapılan bir takip çalışmasında, iki yıl sonra daha fazla yüz yüze etkileşimde bulunan kişilerin mikrobiyomlarının daha benzer hale geldiği ve bu durumun sosyal bağlar aracılığıyla arttığı görülmüştür. Dolayısıyla, çevremizle kurduğumuz ilişkiler, yalnızca ruh halimizi değil; aynı zamanda biyolojik yapımızı da etkilemektedir.

Ancak bu durum, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bağırsak mikroplarımızın çeşitliliğinin tek bir sebebi, elbette çevremizle olan etkileşimimiz değildir. Ancak sosyal bağlarımız, sağlıklı bir mikrobiyomun yeniden yapılandırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Ne kadar izole olursak, bağırsaklarımızı mikroplardan o kadar korumuş oluruz. Tabii ki, bu duruma kullandığımız ilaçlar ve yakalandığımız hastalıklar da dahil değildir. Unutmayın, yalnızca doğru beslenmek değil; sağlıklı bir sosyal çevre de en az beslenme kadar önemlidir!

Bağırsak Mikrobiyomu ve Sosyal Etkileşimlerin Etkisi

Kaynaklar: nature, Science Alert

İlginizi çekebilir:
Kaynak: Webtekno

Bağırsak Mikrobiyomu ve Sosyal Etkileşimlerin Etkisi

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Trend Yazılar