Çıplak ayakla toprağa basmanın vücudumuz üzerindeki olumsuz etkileri azaltacağına dair yaygın bir inanış mevcuttur. Toprağa doğrudan temas ettiğimizde vücudumuzdaki elektriksel yüklerin dengelendiği düşünülmektedir. Ancak, bu konudaki bilimsel araştırmalar sınırlı olmakla birlikte belli başlı doğrulara sahibiz.
Dünya yüzeyi, negatif yüklü elektronlara sahiptir. Toprağa çıplak ayakla bastığımızda, gezegenimizin yüzeyindeki negatif yüklü serbest elektronların vücudumuza geçiş yaparak antioksidan etkisi gösterdiği iddia edilmektedir. Tarih boyunca insanlar, doğaya daha yakın bir yaşam sürmüşlerdir. Ayaklarımız ve vücutlarımız doğrudan yüzeyle temas halinde iken dışarıda daha fazla zaman geçirmiş olmamız, günümüzde ise çoğumuzun doğayla olan temasının oldukça azaldığı gözlemlenmektedir. Bu durum, vücudumuzun toprakla bağlantı kurmadıkça serbest bırakılamayan pozitif statik elektrik yükleri biriktirmesine yol açmaktadır. İşte bu noktada topraklamanın, negatif elektronları emerek bu pozitif yükleri nötralize ettiği savunulmaktadır.
Topraklamanın birçok faydası bulunmaktadır. Topraklama, uyku bozuklukları üzerinde etkili olabilen kortizol (stres hormonu) seviyelerini dengeleyerek uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, topraklamanın kas ağrılarını ve egzersiz sonrası iltihaplanmayı azalttığını göstermektedir. Ayrıca, çıplak ayakla toprağa basmanın kan akışını iyileştirebileceği ve kalp-damar sağlığını destekleyebileceği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, topraklamanın birçok sağlık sorunu ile ilişkili olan “elektron eksikliği sendromu”nu düzeltme potansiyeline sahip olduğu belirtilmektedir.
Doğayla temas etmenin ruh sağlığı üzerinde de önemli olumlu etkileri bulunmaktadır. Ağaçlara sarılmak, çiçeklerin kokusunu almak ve toprağa basmak gibi basit eylemler, genel ruh sağlığımız üzerinde inkâr edilemeyecek faydalar sağlamaktadır.
Kaynaklar: Earthling Institute, Liebertpub, WebMD
İlginizi çekebilir:
Kaynak: Webtekno