Bilgisayarınızı öncelikli olarak iş görevleri veya kişisel kullanım için veya her ikisi için kullansanız da, bilgisayarınızı ve içeriğini emniyette ve güvende tutmak istemeniz oldukça olasıdır. Bilgisayar güvenliği söz konusu olduğunda, bilgisayar korsanları ve bilgisayarınızı fiziksel olarak çalan kişiler tarafından yapılan kötü niyetli saldırılar ve barındırdığı bilgiler de dahil olmak üzere çok çeşitli tehditler göz önünde bulundurulmalıdır.
Ortalama bir kullanıcı için birkaç temel önlem almak, bilgisayarınızın ve içeriğinin güvenliğini sağlamak için yeterli olmalıdır. Bu yazıda, değerlendirmek isteyebileceğiniz altı kolay adımı özetleyeceğiz. Hepsinin uygulanması oldukça basit olsa da, bazıları diğerlerinden biraz daha fazla zaman alır veya ücretli seçenekler içerir. Bu nedenle, durumunuzda hangi çözümlerin gerekli olduğunu tartmanız gerekebilir. Hadi başlayalım!
Bilgisayarınızın Güvenliğini Nasıl Sağlarsınız
- Sistem ve yazılım güvenlik güncellemelerini sürdürün
Yazılım ve güvenlik güncellemeleri genellikle can sıkıcı gibi görünse de, bunların üzerinde durmak gerçekten önemlidir. Ekstra özellikler eklemenin yanı sıra, genellikle güvenlik açıklarını kapatırlar. Bu, işletim sisteminin (OS) veya yazılımın sağlayıcısının, bilgisayar korsanlarına programı veya hatta tüm bilgisayarınızı tehlikeye atma fırsatı veren güvenlik açıkları bulduğu anlamına gelir.
Genellikle işletim sisteminiz için bir güncelleme mevcutsa, bir bildirim alırsınız. Çoğunlukla hemen güncellemeyi seçebilir veya daha sonra çalışacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Bir güncellemenin gerçekleşmesi için yarım saat boyunca yaptığınız şeyi durdurmak rahatsız edici olsa da, çoğu zaman bunu aradan çıkarmak en iyisidir. Güncel tutulması gereken yalnızca işletim sisteminiz değildir. Bilgisayarınızda çalıştırdığınız tüm yazılımların potansiyel olarak kusurları olabilir. Güncellemeler mevcut olduğunda, yazılımı açtığınızda bir açılır pencere görebilirsiniz.
- Güvenlik duvarını etkinleştirin
Bir güvenlik duvarı, bilgisayarınız veya ağınız ile internet arasında bir bariyer görevi görür. Cihazınızla iletişimi engelleyen bilgisayar bağlantı noktalarını etkin bir şekilde kapatır. Bu, tehditlerin sisteme girmesini ve cihazlar arasında yayılmasını engelleyerek bilgisayarınızı korur. Ayrıca verilerinizin bilgisayarınızdan ayrılmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Bilgisayarınızın bağlantı noktaları açıksa, bunlara gelen her şey işlenebilir. Bir bilgisayar korsanı tarafından gönderilen kötü amaçlı bir programsa bu kötüdür. Bağlantı noktalarını manuel olarak kapatmak mümkün olsa da, güvenlik duvarı tüm bağlantı noktalarını kapatmak için basit bir savunma görevi görür. Güvenlik duvarı, bağlantı noktalarını gerektiğinde yalnızca güvenilir uygulamalara ve harici cihazlara açar.
- Virüsten koruma ve casus yazılımdan koruma yazılımı yükleyin
İnternete bağlı herhangi bir makine, kötü amaçlı yazılım, fidye yazılımı ve Truva saldırıları da dahil olmak üzere virüslere ve diğer tehditlere karşı doğal olarak savunmasızdır. Antivirüs yazılımı kusursuz bir seçenek değildir, ancak kesinlikle yardımcı olabilir. Dışarıda ücretsiz seçenekler var, ancak bunlar sınırlı ve ayrıca ücretli programlar sizi çok fazla geri bırakmaz. Bir virüsten koruma yazılımına ihtiyacınız varsa, bu veri destekli antivirüs karşılaştırmasına bir göz atmalısınız.
- Bir VPN kullanın
Sanal Özel Ağ (VPN), özellikle online gezinirken güvenliğinizi artırmanın mükemmel bir yoludur. VPN kullanırken, tüm internet trafiğiniz şifrelenir ve ayrı bir konumdaki bir aracı sunucu aracılığıyla tünellenir. Bu, IP’nizi maskeler ve farklı bir IP adresiyle değiştirir, böylece interet servis sağlayıcınız (ISP) artık etkinliğinizi izleyemez.
Dahası, genellikle en yüksek hızları elde etme veya coğrafi kısıtlamaları kaldırma gibi ihtiyaçlarınıza göre sunucu konumunu seçebilirsiniz. Ek olarak, bir VPN, açık wifi ağlarını kullanırken güvenli bir şekilde gezinmenize ve sansürlü materyallere (örn. Çin’de Facebook) erişmenize yardımcı olabilir.
İstatistiklere göre, VPN’leri en çok kullanan bilgisayar işletim sistemi Windows’tur. Hepimiz Windows’un tonlarca güvenlik açığı olduğunu ve bilgisayar korsanlarının bundan yararlanmak istediğini biliyoruz. Bu nedenle, Windows kullanıcılarının kendi güvenliklerini sağlamak için Windows için özel VPN’ler kullanmaları gerekir.
Konu bir sağlayıcı seçmeye geldiğinde, ücretsiz olanlar genellikle özelliklerle sınırlıdır ve siber güvenlik uzmanları tarafından önerilmez. Konu bilgisayarınızı korumak olduğunda ücretli hizmetler kesinlikle daha iyidir. Ücretli hizmetler için aylık 30₺ gibi düşük bir rakama kadar, oranlar oldukça düşük olabilir.
Bilgisayarını bilgisayar korsanlarından ve siber saldırılardan korumak isteyen bir Windows kullanıcısıysanız, Windows’a özel bir VPN hizmeti almayı düşünmelisiniz.
- Yazılımınızı parolayla koruyun ve cihazınızı kilitleyin
Sisteminize yüklediğiniz çoğu web bağlantılı yazılım, oturum açma kimlik bilgileri gerektirir. Buradaki en önemli şey, tüm uygulamalarda aynı şifreyi kullanmamaktır. Bu, birinin tüm hesaplarınızı ele geçirmesini ve muhtemelen kimliğinizi çalmasını fazlasıyla kolaylaştırır.
Bir sürü şifreyi hatırlamakta sorun yaşıyorsanız, bir şifre yöneticisi deneyebilirsiniz. Bu, tüm şifrelerinizi güvende tutacak ve yalnızca birini hatırlamanız yeterli olacaktır. Parola, ekstra güvenlik için iki adımlı doğrulama (2SV) yönteminin bir parçası olarak bir e-posta veya SMS ile birleştirilebilir. İki Adımlı Doğrulama genellikle, kimliğinizi bir PIN koduyla doğrulamanızı gerektiren yeni veya tanınmayan bir cihazdan bir web sitesine veya uygulamaya giriş yaptığınızda devreye girer.
- Verilerinizi şifreleyin
Bilgisayarınızda hayatınızın çalışmaları veya fotoğraf ve videolar gibi duygusal değeri olan bir sürü dosya bulunması farketmeksizin, bu bilgiler korunmaya değerdir. Yanlış ellere geçmemesini sağlamanın bir yolu, verilerinizi şifrelemektir. Şifrelenmiş veriler, şifresini çözmek için kaynaklar gerektirir; bu tek başına bir bilgisayar korsanını harekete geçmekten caydırmak için yeterli olabilir.
Online trafik ve hesaplar, iletişim ve bilgisayarınızda depolanan dosyalar gibi şeyleri şifrelemenize yardımcı olacak çok sayıda araç vardır. Hem Windows hem de macOS için kullanılabilen çeşitli uygulamalarla, bilgisayarınızı şifrelemenize yardımcı olacak yüzlerce araç bulabilirsiniz.
Sonsöz
Bilgisayarınızda ne bulundurduğunuzun önem olmaksızın, içeriğini suçlulardan ve casuslardan korumak akıllıcadır. Hiçbir şey tamamen güvenli olmasa da, yukarıdaki adımları takip etmek çoğu kişiye fazlaca koruma sağlayacak ve verilerini koruyacaktır.
Kaynak: Teknolojioku