Cumartesi, Kasım 23, 2024
Ana SayfaBilimBilim insanları, bir "dışkı bankasının" kurulması gerektiğini öne sürüyor

Bilim insanları, bir “dışkı bankasının” kurulması gerektiğini öne sürüyor

Harvard’daki uzmanlar, yeni bir banka türü kurulmasını öneriyorlar: Bir dışkı bankası. Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir makalede, insanların yaşamlarının nispeten erken dönemlerinde dışkı örneğini bırakabilecekleri ve süresiz olarak saklanarak daha sonra gerekirse dengesiz bağırsak mikrobiyomlarını yenilemek için kullanılabileceğini savunuyorlar. Ancak, bu sistemi oluşturmanın en uygun depolama koşullarını ve maliyetini bulmak gibi birçok zorluğun olacağını da belirtiyorlar.

Fekal mikrobiyota nakli (FMT), Clostridioides difficile veya C. diff’in neden olduğu kronik enfeksiyonlar için standart bir tedavi haline geldi. Bir kişinin bağırsak mikrobiyomunu antibiyotiklerle temizleyerek ve ardından sağlıklı donör dışkısı ekleyerek, mikrobiyom, zararlı C. diff bakterilerinin geri dönmesini önleyecek şekilde temizlenebiliyor. Ancak bilim insanları, mikrobiyomun genel işleyişimiz ve refahımız için ne kadar önemli göründüğü göz önüne alındığında, bu nakillerin insanların sağlığını iyileştirmek için daha fazlasını yapabileceğini umuyor.

Bu potansiyeli gerçeğe dönüştürmenin önündeki engellerden biri, donör dışkısının alıcının mikrobiyomu üzerindeki etkilerini tahmin etmenin zor olabilmesi. Örneğin araştırmalar, dışkısı C. diff enfeksiyonlarını tedavi etmede ortalamadan çok daha başarılı olan süper bağışçılar olabileceğini söylüyor. Bu makalenin yazarları da dahil olmak üzere pek çok araştırmacı, bir kişinin sağlıklı dışkısını genç yaşta depolamanın ve daha sonra ilgili bir sağlık sorunuyla karşılaştığında nakletmenin daha net faydalar sağlayabileceğini savunuyor.

Öneri, Harvard Tıp Okulu ve Brigham ve Kadın Hastanesi (BWH) araştırmacılarından geliyor ve makale, Perşembe günü Trends in Molecular Medicine üzerinde yayınlandı.

Bu kavram otolog nakil olarak biliniyor ve tıbbın diğer alanlarında zaten kullanılıyor. Örneğin kan kanseri olan kişiler, kemoterapiye girmeden önce bağışıklıkla ilgili kök hücrelerinden bazılarını bağışlayabilirler ve daha sonra hücreler, bu tedavilerden zarar gören kemik iliğinin iyileşmesine yardımcı olmak için geri verilir. Diğer örneklerin arasında, çocuğun belirli sağlık sorunları geliştirmesi durumunda saklanabilen göbek kordon kanından toplanan kök hücrelerin kullanılması bulunuyor.

Kaynak:  Chip

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Trend Yazılar