Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaOtomobilBunları bilmiyorsanız sakın elektrikli araba almayın!

Bunları bilmiyorsanız sakın elektrikli araba almayın!

Şinasi Kaya: Bunları Bilmiyorsanız Sakın Elektrikli Araba Almayın! 1

Otomobil dünyası, şu anda piyasaya çıkan elektrikli araçların sayısının artması ile alt üst oluyor. İçten yanmalı arabalar ve kamyonlar 120 yıldır piyasada ancak EV’lerin son yıllarda hızla gelişmesi ve yaygınlaşmaya başlaması tamamen yeni bir araç jargonu sınıfını doğurdu. İşte elektrikli arabalar konusu açıldığında aşina olmanız gereken altı terim.

Motor gücü

Birçok otomobil üreticisi, içten yanmalı motorlar için yaptıkları gibi elektrik motorlarının gücünü beygir gücü olarak belirtiyor; ancak motor gücü de genellikle kilovat olarak ifade ediliyor. Bir kilovat, 1.34 beygir gücüne eşittir. Bu nedenle, kW olarak derecelendirilen bir EV motoru görürseniz, bu sayıya üçte bir ekleyin ve neredeyse tam olarak ne kadar beygir gücüne sahip olduğunu bileceksiniz.

Şinasi Kaya: Bunları Bilmiyorsanız Sakın Elektrikli Araba Almayın! 3

Pil Kapasitesi

Elektrikli bir araca güç sağlayan pil, kilovat saat olarak ölçülen enerji içerir. kWh cinsinden pil kapasitesi, bir pilin kilovat cinsinden güç üretebildiği saat cinsinden süredir. Örneğin, 200 mil veya daha fazla menzile sahip daha küçük EV’ler genellikle 60 kWh civarında pillere sahiptir. Bu, iki saat boyunca 30 kW (veya yaklaşık 40 beygir gücü) sağlayabilecekleri anlamına gelir.

Şinasi Kaya: Bunları Bilmiyorsanız Sakın Elektrikli Araba Almayın! 5

Evde Şarj

Günümüzde elektrikli otomobillerin büyük bir kısmı, evde veya işte şarj edilen pillerden oluşuyor. İki tür olarak karşımıza çıkan şarjlardan Seviye 1 olarak adlandırılan ilki, standart 120 voltluk bir duvar prizi kullanır; Seviye 2 olarak adlandırılan ikincisi, elektrikli ocak veya çamaşır kurutma makinesini çalıştırmak için gerekene benzer daha güçlü 240 voltluk bir devre kullanır.

Günde ortalama 60 km menzili yenilemesi gereken araç sahipleri, garajlarına kendi şarj kablosuyla özel Seviye 2 şarj ekipmanı kurmalıdır. Seviye 2 sistemleri, devrenin çıkışına ve aracın neyi kabul edebileceğine bağlı olarak, genellikle EV akülerini Seviye 1 bağlantısından yaklaşık altı ila neredeyse 20 kat daha hızlı şarj eder. Günde 50 kmden daha az mesafe kat eden sürücüler, 120 voltluk bir priz ve araba ile gelen 120 voltluk taşınabilir şarj kablosunu kullanarak alabilirler. Bazı üreticiler artık hem 120 hem de 240 voltluk prizlerden şarj etmelerini sağlayan değiştirilebilir örgülü şarj kabloları sağlıyor.

Şinasi Kaya: Bunları Bilmiyorsanız Sakın Elektrikli Araba Almayın! 7

DC Hızlı Şarj

Seviye 1 veya 2 şarjı, bir binanın elektrik kablolarından alternatif akım (AC) kullanırken, en hızlı şarj türü DC hızlı şarj olarak bilinir. Uzun mesafeli seyahatler için EV’leri desteklemeyi amaçlayan DC hızlı şarj genellikle otoyol seyahat plazalarındaki veya ana kavşakların yakınındaki şarj istasyonlarında bulunur.

Kaynak:  Teknolojioku

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Trend Yazılar