Diz Yaralanmalarının Nedenleri
Vücudumuzun en karmaşık ve hassas yapılarından biri olan dizlerimiz, en küçük bir harekette bile hemen alarm verebiliyor. Peki, bu kadar çok diz yaralanması yaşanması bir şanssızlık mı yoksa arkasında başka sebepler mi var? Konuya diz yapısından başlamak oldukça faydalı olacaktır.
Dizlerimiz, uyluk kemiği (femur) ile kaval kemiği (tibia) arasında yer alarak karmaşık bir menteşe usulü mekanizma gibi çalışmaktadır. İki büyük kemiği bir arada tutan ve hareketi sağlayan yapılar arasında menisküs adı verilen kıkırdak yapıları ve diz kapağı gibi önemli parçalar yer alır. Bu nedenle dizlerimiz, güçlü ve esnek olmanın yanı sıra oldukça hassas bir yapıdadır. Bu hassasiyetin sebebi, dizin üzerine düşen ağırlıkları dengelerken zorlanmasıdır.
Koşma veya güçlü, tekrarlayan aktiviteler sırasında dizdeki kıkırdak yapısı zamanla aşınabilir. Hareket miktarı arttıkça, yaralanma riski de doğal olarak yükselmektedir. Biyomekanik açıdan bakıldığında, diz yaralanmalarına daha açık bir yapıdadır.
Dizimizin bükülmesi ve esnemesi kadar yanlara dönme hareketlerini de sınırlı ölçüde yapabilmesi, yaralanma risklerinden birini oluşturur. Ani dönmeler veya yan adımlarda, diz bu hareketleri karşılayacak kadar güçlü olmayabilir. Bu nedenle futbol, basketbol gibi spor dallarında diz yaralanmaları daha sık görülmektedir. Ayrıca, çapraz bağ yaralanmaları da bu duruma eklenmektedir. Dizin doğal hareketlerini zorlayan durumlar, genellikle sporcular arasında daha yaygındır ve dizin stabilitesini sağlayan önemli yapılar olduğundan, bu tür yaralanmaların iyileşmesi uzun zaman alabilmektedir.
Genetik faktörler de bu konuda önemli bir rol oynamaktadır. Bazı bireylerin bağ yapısı doğuştan daha esnek olabilmektedir. Bu durum, diz eklemini stabil tutmayı zorlaştırır. Ayrıca, yaş ilerledikçe kıkırdak yapısının zayıflaması ve dizde osteoartrit (kireçlenme) gibi sorunların görülme ihtimalinin artması da dikkate alınmalıdır.
Diz sağlığını korumak için güçlendirme egzersizleri yapmak, doğru spor ekipmanları kullanmak ve kasları esnek tutmaya yönelik egzersiz rutinleri uygulamak önemlidir. Ancak, yine de ters hareketlerden kaçınmak en iyisidir.
Kaynaklar: Science Focus, Tulsa Pain
Sağlık hakkında daha fazlası için:
Kaynak: Webtekno