Dünya Tarihinde Bir İlk: Sıcaklık Artışı
Dünya, bu yıl ilk kez sanayi devrimi öncesi döneme kıyasla 1,5 derece daha sıcak bir yıl geçirecek gibi görünüyor. Bu sıcaklık artışı, geçen yılın rekorunu da geride bırakacak ve 1991-2020 döneminin ortalamasının 0,6 derece üzerine çıkacak. Konuyla ilgili önemli bulgular, şu anda Azerbaycan’da devam eden COP29 İklim Zirvesi’nde, Copernicus, Berkeley Earth ve İngiltere Meteoroloji Kurumu tarafından açıklandı.
Bu yılın başlarında meydana gelen El Nino hava olayı, sıcaklıkların yükselmesine katkıda bulunmuştu, ancak bu etkinin etkisi geçtiğimiz aylarda sona erdi. O dönemde başlayan aşırı ısınma, iklim sistemini ciddi şekilde sarsarak küresel ölçekte aşırı hava olaylarının yaşanmasına neden oldu. Sadece bu yıl yaşanan bazı çarpıcı olaylar arasında:
- İspanya’nın Valencia kentinde meydana gelen sel felaketi,
- ABD’de etkili olan Milton Kasırgası,
- Peru’daki orman yangınları,
- Bangladeş’te pirinç tarlalarının sular altında kalması.
Yeni Bir Gerçeklik: Ekstrem Hava Koşulları
Dünya Meteoroloji Örgütü’nden Celeste Saulo, “Aşırı yağışlar, hızla güçlenen kasırgalar, ölümcül sıcak hava dalgaları, kuraklıklar ve orman yangınları artık yeni gerçeğimiz,” şeklinde uyarılarda bulundu. Avustralyalı iklim bilimci Mark Howden ise, “Eğer dünya liderleri ve özel sektör hızlı bir şekilde önlem almazsa, 3°C daha sıcak bir dünyaya doğru ilerliyoruz. 1,25 derece sıcaklık artışının bile dünya genelinde büyük etkileri oldu; daha yüksek sıcaklıklarda yaşanacak etkiler ise çok daha yıkıcı olabilir,” diyerek liderlere acil bir çağrıda bulundu.
Öte yandan, sıcaklık eşiğinin 1,5 derece aşılmış olması, Paris Anlaşması çerçevesindeki hedefin kalıcı olarak aşıldığı anlamına gelmiyor. Bu hedefler, uzun vadeli on yıllık ortalamalar göz önüne alınarak değerlendirilmektedir. Ancak bazı bilim insanları, bu hedefin çoktan aşıldığını ve birçok doğal sistemin çöküşün eşiğine geldiğini savunmaktadır.
Kaynak: Webtekno