İnsanların günlük yaşamlarında fiziksel aktivitelerini daha kolay gerçekleştirmelerine olanak tanıyan mekanik dış iskelet çözümleri gün geçtikçe daha kullanışlı bir hale geliyor. German Bionic tarafından geliştirilen 5. nesil Cray X ise mevcut teknolojilerin haricinde insanlardan gerçek zamanlı veriler toplayarak insanların kötü duruşunu ve yorgunluğunu tespit edebiliyor ve yorgunluk seviyesine göre mola gibi çözümler sunabiliyor.
Çalışanların verimliliğini artırırken sağlıklarını koruyor
Özellikle çalışma ortamında sürekli olarak ağır yüklerle uğraşmak zorunda olan çalışanlar için tasarlanmış olan yeni Cray X, çalışanların sağlığını ve verimliliğini en üstte tutmaya yardımcı oluyor. Karbon fiber yapıya sahip olan cihaz, 7 kg ağırlığında. Şirket, cihazın bir kişinin 30 kg’a kadar yük taşımasına olanak tanıdığını belirtiyor.
Cray X, vücudun iki bölgesini destekleyen türünün ilk dış iskeleti olma özelliğini taşıyor. Yükün bir yerden başka bir yere gerektiğinde bacakları hafifçe öne doğru itiyor. Bu sayede yük kaldırma desteğinin yanı sıra çalışanlara yürüme desteği de sunarak onların enerji seviyelerinin korunmasına ve erken yorgunluğun azaltılmasına yardımcı oluyor.
Cray X ayrıca yaygın kaldırma yaralanmalarını azaltmaya yardımcı olmak için yapay zeka tabanlı Smart Safety Companion teknolojisini kullanıyor. Bir erken uyarı sistemi gibi çalışan teknoloji, kötü duruş ve yanlış kaldırma uygulamaları belirtilerine karşı çalışanları uyarıyor. Bu sayede yorgunluğun ve ortaya çıkabilecek hataların yanı sıra yaralanmaların önlenmesine aktif olarak yardımcı oluyor.
IP54 derecesinde su ve toz geçirmezliğe sahip olan cihaz, çalışırken bile bir dakika içerisinde değiştirilebilen 40V pil bulunduruyor.
German Bionic, yapay zeka destekli 5. nesil Cray X‘in üretkenliği artırdığını, hata oranlarını ve kazaları azalttığını ve çalışanların hasta olduğu günlerin sayısında %25’lik bir azalmaya yol açtığını söylüyor. Şirket mevcut teknolojilerinin BMW ve IKEA gibi şirketlerde kullanıldığını belirtiyor.
Kaynak: Donanimhaber