Yolda yürürken, kapalı bir alanda ya da herhangi bir yerde gözlükle görünen görme engelli bireyler, bunu sıradan bir davranış olarak gerçekleştirmiyorlar. Çoğu insan, görme engellilerin tamamen görme yetisini kaybettiğini düşünme yanılgısına düşer. Ancak, bu konuya dair bildiğiniz tüm gerçekleri bir kenara bırakın. Görme engelli bireyler, görme yetisini tamamen yitirmiş gibi algılansa da, gerçekte durum böyle değil.
Yasal olarak körlük tanımı, merkezi görme keskinliğinin 20/200 veya daha düşük olması ya da görme alanının 20 derece veya daha az olması şeklindedir. Bu tanıma göre, birçok görme engelli birey hâlâ sınırlı da olsa görme yetisine sahiptir. Bu ‘sınırlı görme durumu,’ görme engelli bireylerin parlak ışıklar gibi dış etkenlerden rahatsız olmalarına neden olabilir. Gözleri, normalde daha iyi gören bir kişinin tecrübe ettiği gibi, ışık kaynaklarından etkilenebilirler. İşte bu nedenle, güneş gözlüğü takmak zorunda kalıyorlar.
Görme engelli bireyler, gözlerini UV ışınlarından korumak için gözlük kullanmak zorundadırlar. Bu ışınlar, gözlerde katarakt, kornea iltihabı ve konjonktivit gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Parlak güneş ışığının gözlerini ne zaman tehdit edeceğini anlayamayan görme engelli bireyler, gözlerini korumak amacıyla gözlük tercih ediyorlar.
Bunun yanı sıra, durumun bir de sosyal boyutu bulunmaktadır. Göz teması kurmak, iletişimde saygının ve anlayışın bir göstergesi olarak kabul edilir. Ancak, görme engelli bireyler için bu durum oldukça zorlayıcı olabilir. Gözlük takmak, onların sosyal etkileşimde daha rahat olmalarını sağlar. Ayrıca, gözlerin dış etkenlerden korunması da önemli bir noktadır. Rüzgârın savurduğu bir toz parçası bile gözümüze girdiğinde canımızı ne kadar yakabiliyorsa, aynı durum görme engelli bireyler için de geçerlidir. Etraflarındaki nesneleri takip edemedikleri için, gözlük takmak, gözlerine fiziksel zarar verebilecek unsurlara karşı bir koruma işlevi görmektedir.
Kaynaklar:
- 1
- 2
- 3
- 4
İlginizi çekebilir:
Kaynak: Webtekno