Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaBilimGüneş üzerinde giderek büyüyen "Güneş lekesi" Dünya'ya ziyan verebilir mi?

Güneş üzerinde giderek büyüyen “Güneş lekesi” Dünya’ya ziyan verebilir mi?

Uzay hava durumu gözlemcileri, bu hafta güneş üzerinde etkileyici bir biçimde büyüyen karanlık ve değişken bir noktayı yakından takip ederek geçiriyor.

NASA heliofizikçisi C. Alex Young‘ın EarthSky’da yazdığına göre Pazar ve Pazartesi arasında Sunspot (Güneş Lekesi) AR3038, boyutunu iki katından fazla artırarak Dünya çapından birkaç kat daha geniş bir hale geldi ve son 48 saat içinde genişlemeye devam etti.

Güneş lekeleri, Güneş yüzeyindeki kararsız manyetik alanlara sahip, koyu renkli, daha soğuk alanlardır ve güneş patlamaları ve yüklü parçacıklar ve plazmanın koronal kütle atılımları üretebilirler. Bu patlamalar ve püskürmeler, zaman zaman Dünya’daki elektrik ve radyo iletişim sistemleri için kaosa da neden olabilir.

Bu büyük güneş lekesi, geçtiğimiz günlerde doğrudan Dünya’ya yönelen bir çift küçük, C-sınıfı güneş patlaması oluşturdu, ancak astronom Tony Phillips, Spaceweather.com’da “Sunspot AR3038’in (orta kuvvette) M sınıfı güneş patlamaları için enerji barındıran bir ‘beta-gama’ manyetik alanına sahip olduğunu” söylüyor.

Genel olarak M sınıfı patlamalar o kadar büyük bir sorun yaratmıyor, ancak bu yılın başlarında, M sınıfı bir patlama, SpaceX’in bir dizi Starlink uydusunu yakacak kadar güçlü bir jeomanyetik fırtına yarattı.

Manyetosferimiz, radyoaktif patlamaların Dünya yüzeyindeki hayata zarar vermesini engelliyor, ancak iletişim sistemlerimiz, uzaydaki astronotlar ve hatta yerdeki elektrik şebekesi, özellikle de daha güçlü X sınıfı patlamalarda risk altına giriyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin Uzay Hava Tahmin Merkezi, önümüzdeki günlerde yüzde 25 ila yüzde 30 arasında M sınıfı güneş patlaması ve yüzde 5 ila yüzde 10 arasında X sınıfı güneş patlaması olasılığı tahmin ediyor…

Kaynak:  Chip

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Trend Yazılar